Головна » 2010 » Декабрь » 19 » Зростання вмісту кисню в атмосфері сприяло еволюції тварин
20:33
Зростання вмісту кисню в атмосфері сприяло еволюції тварин
science.compulenta.ru
Біологи, Оксфордський університет, кисень, повітря, еволюція         Біологи з Оксфордського університету і Університету ветеринарної медицини в Ганновері показали, що найпростіше багатоклітинна тварина Trichoplax adhaerens і чоловік мають схожі - і відсутні в їх одноклітинних попередників - схеми реагування на брак кисню.

У людей ключовим елементом цієї схеми служить гіпоксія-індукований фактор (hypoxia-inducible factor, HIF) - Фактор транскрипції, мішенями якого стають гени, що забезпечують адаптацію клітин до гіпоксії та стимулюють утворення кровоносних судин. HIF також впливає на розвиток запальних реакцій і певних форм раку.

В організмі T. adhaerens, позбавленого виділених органів і по вигляду нагадує амебу, налічується всього п'ять типів клітин. Аналізуючи його реакцію на недолік кисню, автори встановили, що HIF-система зберігається навіть у самого примітивного тварини.

Потім учені розглянули геноми деяких інших видів і з'ясували, що HIF-система, ймовірно, зустрічається у всіх тварин, але не виявляється за межами цього царства. Такий висновок виглядає логічно: за сучасними уявленнями, основні типи тварин повинні були з'явитися після едіакарской періоду, в кінці якого (560-550 млн років тому) вміст кисню в атмосфері різко збільшилася.

«Практично всім клітинам будь-якого багатоклітинного організму необхідно мати доступ до кисню, і зростання концентрації останнього створив сприятливі умови для еволюції, - резюмує керівник групи Кріс Скофілд (Chris Schofield). - Оскільки O2 повинен доходити і до тих клітин, які знаходяться не на поверхні організму, предкам T. adhaerens довелося обзавестися системою виявлення і усунення нестачі кисню ».   

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2846 | Додав: wiktor | Теги: Оксфордський університет, кисень, Біологи, еволюція, повітря | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar