Головна » 2010 » Июнь » 21 » Сірководень сповільнив еволюцію
19:59
Сірководень сповільнив еволюцію
еволюція, сірководень, океанічна вода, глобальне окислення   Вчені з університету Ньюкасла (University of Newcastle), Великобританія, провели дослідження і прийшли до висновку, що океанська вода, забруднена сірководнем, може пояснити, чому розвиток життя на Землі розтяглося на довгий час. У ході роботи спеціалісти аналізували зразки осадових гірських порід з району навколо оз. Верхнє в Північній Америці

Близько 2 млрд років тому в глибоких шарах океанської води містився високий рівень сірководню і мало кисню, повідомляє Daily Mail. Традиційно вважалося, що підйом концентрації кисню в атмосфері, що стався 1,8 млрд років тому, привів до насичення киснем цих шарів океану.

Проте остання робота вчених показала, що океан залишався безкисневі, але ряснів сірководнем навіть на територіях, віддалених від берега більш ніж на 100 км. Лише 580 млн років тому, після другого «глобального окислення», океан нарешті наситився киснем. В результаті стала можливою еволюція вищих форм життя, яким для розвитку потрібний кисень. Це пояснює, чому тварини з'явилися на Землі досить раптово і порівняно пізно в геологічному літописі.

Перші форми життя почали розвиватися в океані майже 4 млрд років тому, але за три наступні млрд років ніякого прогресу не спостерігалося - вони так і залишилися на рівні примітивних одноклітинних. Багатоклітинні форми життя з'явилися лише мільярд років тому. А близько 500 млн років тому відбувся так званий кембрійський вибух, що призвів до появи більшості існуючих сьогодні груп тварин. Незабаром після цього на землі виникли динозаври та ссавці.

До речі, в Чорному морі є досить глибокий придонний шар сірководню, смертельно небезпечного для життя морських організмів. Він починається вже на глибині 100-150 м. Сірководнева зона сьогодні займає в цьому водному басейні 87% водної маси.

«Навколо Світу» розповідав, що в 2009 році вчені виявили в Омані найдавніші з відомих останків хімічного присутності тварин. 635 млн років тому, в кінці геологічного періоду Кріогеній (саме до цього часу відносяться знайдені скам'янілості), на Землі не було жодної з відомих нині груп птахів, крім морських губок. Саме в цей період відбулося обмерзання Землі. Лише до кінця цього періоду потепління дало можливість розвиватися щодо складним організмам.

До цих пір вважалося, що в цей період світовий океан промерз на 1,5 км, проте знахідка доводить, що промерзання була меншою, інакше кисню для життя було б недостатньо. Знайдені сліди якраз відносяться до представників класу стволових губок. Старовинні губки здатні досягати не більше 3-4 мм в діаметрі. Виявити останки такого маленького створіння допомогли стерани - залишки клітинних мембран губок, все інше стерлося за давністю років. У послідував за криогенному період Камбрія почався бурхливий розвиток різних форм життя.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2766 | Додав: wiktor | Теги: океанічна вода, сірководень, еволюція, глобальне окислення | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar