Головна » 2010 » Сентябрь » 29 » Забрудненість повітря нашої планети
20:24
Забрудненість повітря нашої планети
карта, забрудненість, Земля       Дослідники Арон Ван Донкелар і Рандал Мартін з Канадського університету Дальхузі, використовуючи дані двох супутників NASA, склали карту забрудненості повітря нашої планети.

У результаті комп'ютерної обробки даних, отриманих з космосу, вдалося отримати інформацію про зміст зважених речовин діаметром 2,5 мкм і менше в атмосфері Землі. Ця інформація була використана для складання вищенаведеної карти.

Частинки пилу діаметром 2,5 мкм і менш представляють серйозну небезпеку для здоров'я людини у зв'язку з тим, що вони проникають глибоко в легені і стають причиною виникнення таких хвороб, як астма, бронхіт, а також ряду інших небезпечних захворювань. В одних тільки США зважені частинки цього розміру стають причиною загибелі до 60000 осіб на рік.

На карті чітко видно, що високий вміст завислих речовин зазначається у повітрі ряду промислово-розвинених країн світу, а також бурхливо розвиваються (Перш за все Китай і Індія. Вугільні електростанції і численні заводи цих країн є джерелом надходження в атмосферу великої кількість сульфатів і сажі) . Автотранспорт міст теж є джерелом надходження зважених речовин в атмосферу. Москва на цій карті "світиться" жовтої точкою. Високий вміст завислих речовин в небі над Сахарою, мабуть, пов'язано з пиловими бурями.



Якщо вищенаведену карту зіставити з картою щільності населення Землі, то виявляється, що 80% жителів планети дихає забрудненим повітрям (Допустимий рівень рекомендований Всесвітньою Організацією охорони здоров'я становить 10 мікрограмів на кубічний метр повітря).

Джерело: www.priroda.su
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 4187 | Додав: wiktor | Теги: забрудненість, карта, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar