Головна » 2010 » Июль » 16 » Складена карта ймовірних родовищ алмазів
22:35
Складена карта ймовірних родовищ алмазів
карта, алмази, Кімберлі   Міжнародна група геофізиків представила свою оцінку географічного розподілу кімберлітів - вулканічних порід, що містять алмази.

Алмази формуються при високих тисках на глибині понад 150 км і виносяться на поверхню кімберлітового магмою. Сама порода, зауважимо, названа на честь міста Кімберлі в Південній Африці, де було знайдено багато відомі алмази. Головною визначною пам'яткою міста став закинутий рудник «Велика діра» - найбільша яма, вирита людиною без використання техніки.

Робота авторів будується на припущенні про те, що згадані підйоми магми викликані дією так званих мантійних плюмом - потоків, що зароджуються на глибині близько 3000 км, на кордоні мантії і ядра. Теорія плюмом, запропонована в 1971 році, пояснює виникнення гарячих точок (районів вулканізму, що знаходяться далеко від кордонів літосферних плит), однак деякі фахівці до цих пір не визнають її істинність.

Вчені працювали у контакті з алмазодобувна компанія, які надали дані датування кімберлітів Африки, Північної Америки та інших континентів. Оскільки за минулий час плити встигли зрушити на значні відстані (щороку вони зміщуються на 0-100 мм один щодо одного), геофізика довелося реконструювати траєкторії руху різних точок поверхні Землі протягом останніх 320 млн років. Джерела плюмом при цьому вважалися фіксованими.

Визначивши координати кімберлітів на момент їх утворення, автори склали карту, відзначає найбільш ймовірні місця розташування цих порід. Як виявилося, кімберліти повинні концентруватися у відносно невеликому «кільці» на африканському континенті і поряд з ним, причому вірогідність того, що цей розподіл випадково, становить (0,1-1)%. Така схема розташування цілком узгоджується з теорією мантійних плюмом.

Повна версія звіту опублікована в журналі Nature.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2957 | Додав: wiktor | Теги: Кімберлі, алмази, карта | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar