-->Головна » 2011 » Январь » 05

Росія обійшла Саудівську Аравію з видобутку нафти

   Росія досягла пострадянських рекордних показників з видобутку "чорного золота". Так, у грудні в Росії видобували в середньому по 10,24 млн. барелів на добу.

У середньому протягом 2010 року цей показник склав 10,15 млн. барелів. Це приблизно на 2,2% більше, ніж у 2009 році. Крім того, Росія обійшла і найближчого конкурента. Саудівська Аравія в 2010 році добувала в середньому 8,25 млн. бар ... Читати далі»

05.01.2011

Вчені на основі радянських розробок змогли викликати дощі в пустелі

     Швейцарські вчені на основі розробок колишнього Радянського Союзу створили на замовлення правителя емірату Абу-Дабі установку, здатну викликати випадання дощів у пустелі.

Про це повідомляють сьогодні британські ЗМІ, посилаючись на дані, опубліковані швейцарською компанією Метео системс.

"У районі міста Аль-Айн в еміраті Абу-Дабі ми впроваджуємо інн ... Читати далі»

05.01.2011

Східна Зимова Школа - 2011 у Вроцлаві

Східна Зимова Школа - 2011 у Вроцлаві

     Колегіум Східної Європи ім. Яна Новака-Єзьоранського і Студіум Східної Європи Варшавського університет оголошують набір учасників Восьмої Східної Зимової Школи, яка відбудеться 1-10 березня 2011 року у Вроцлаві.

Школа адресована студентам останнього року навчання гуманітарного напрямку, віком до 25 років ( у виняткових випадках - біль ... Читати далі»

05.01.2011

Берингове море може знову стати теплим і рясним

Берингове море може знову стати теплим і рясним

     У той час як багато людей бояться настання глобального потепління, підводні мешканці Берингового моря, ймовірно, його з нетерпінням чекають. Вчені досліджували геологічні відклади з глибоких пластів дна цього моря і з'ясували, яким воно було під час останнього дійсно глобального потепління в пліоцені.

"Свідчення періоду пліоц ... Читати далі»

05.01.2011

Стародавні шахти відобразили різкі скачки магнітного поля Землі

Стародавні шахти відобразили різкі скачки магнітного поля Землі

     Вивчаючи відвали, залишені у трьохтисячолітньої шахти, на якій добували мідь, виплавляючи її із залізної руди, палеомагнетологі (фахівці, які вивчають поведінку магнітного поля Землі в минулі епохи) з Єврейського університету в Єрусалимі, виявили незвичайно різкі зміни в магнітному полі тих часів.

Сьогодні вважається, що магнітне поле ... Читати далі»

05.01.2011

Масове вимирання: викопні рештки розповіли про тих, хто вцілів

Масове вимирання: викопні рештки розповіли про тих, хто вцілів

      Палеонтологи із китайського Геологічного центру Шенгду виявили на південному сході країни справжній скарб із копалин доісторичних організмів, що жили 240-250 млн. років тому. Щоб дістатися до нього, їм довелося вирубати половину гори Люопін, але ці зусилля були більш ніж винагороджені. У шестнадцатіметровом шарі вапняку було виявлено близько ... Читати далі»

05.01.2011