Головна » 2011 » Январь » 5 » Берингове море може знову стати теплим і рясним
09:34
Берингове море може знову стати теплим і рясним
     У той час як багато людей бояться настання глобального потепління, підводні мешканці Берингового моря, ймовірно, його з нетерпінням чекають. Вчені досліджували геологічні відклади з глибоких пластів дна цього моря і з'ясували, яким воно було під час останнього дійсно глобального потепління в пліоцені.

"Свідчення періоду пліоценового потепління важливі для вивчення того, що відбувається зараз зміни клімату, оскільки це був останній період в історії Землі, коли загальна температура була вищою, ніж зараз", - каже Христина Равеля (Christina Ravelo), океанолог з Каліфорнійського університету, один з керівників дослідження . Вивчаючи свідоцтва змін, що сталися тоді, вчені сподіваються уявити, що нас очікує в майбутньому, якщо середня температура дійсно підніметься. Причому особливо їх цікавить, що відбувалося з північними районами нашої планети, оскільки спостерігається там зараз швидкість потепління вище, ніж в іншій частині планети. Також на півночі теплішає швидше, ніж це розраховано на підставі глобальних кліматичних моделей.

Для того щоб дізнатися, яким було Берингове море в той період (3,5 - 4,5 млн років тому), дослідникам довелося пробурити близько 700 м мулу і скелястих порід. Отримані зразки говорять про те, що в останні 5 млн років біологічна продуктивність моря була висока, багато видів, що жили в той час, існують і до цього дня. Несподіванкою виявилося наявність скам'янілих останків тварин, яким потрібна середа, багатша киснем, ніж зараз, що передбачає більш інтенсивне перемішування водних шарів моря, ніж зараз. "Ми зазвичай вважаємо, що океан стає більш стратифікованих (шаруватим) під час потеплінь, при цьому вертикальне переміщення води зменшується. Якщо океан під час потепління дійсно перемішувався більше, ніж зараз, то нам потрібно поміняти наші уявлення про циркуляцію води в океані", - каже Христина Равеля.

Зараз Берингове море, що омиває своїми водами берега Росії і США, звільняється від сковували його льодів тільки влітку. Під час же пліоценового потепління воно не знало льоду круглий рік. Можливо, схожа доля чекає його і в недалекому майбутньому. Експедиція, розпочата вченими, є частиною більш глобального проекту, в ході якого передбачається пробурити ще не один отвір в океанічному дні, щоб з'ясувати, як змінювалося життя на нашій планети в ході історичних кліматичних зрушень.
Фото: ylovephoto.com
Джерело: http://rnd.cnews.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1597 | Додав: wiktor | Теги: пліоцен, глобальне потепління, органічний світ, Берингове море | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar