Головна » 2011 » Январь » 5 » Масове вимирання: викопні рештки розповіли про тих, хто вцілів
09:25
Масове вимирання: викопні рештки розповіли про тих, хто вцілів
      Палеонтологи із китайського Геологічного центру Шенгду виявили на південному сході країни справжній скарб із копалин доісторичних організмів, що жили 240-250 млн. років тому. Щоб дістатися до нього, їм довелося вирубати половину гори Люопін, але ці зусилля були більш ніж винагороджені. У шестнадцатіметровом шарі вапняку було виявлено близько 20 тисяч копалин скам'янілостей.

Викопні організми дуже добре збереглися, більше половини з них майже не було зворушено часом, включаючи м'які тканини. Від розпаду їх врятували міріади мікробів, які покрили їх тіла коконом.

Вся ця живність жила і розвивалася одразу після самого убивчого в історії Землі вимирання, що сталося 250 млн років тому. Тоді життя майже повністю зникла з лиця Землі, було знищено понад 90% видів флори і фауни.

Китайська скарбниця з Люопін вперше дала вченим зрозуміти, як відроджувалася життя на планеті після тієї катастрофи, які види вижили, які почали з'являтися першими і скільки часу зайняло відродження.

16 метрів вапняку дали вченим інформацію про десять мільйонів років після вимирання, про першу, повністю функціонуючої після нього екосистемі. 90% копалин були істотами, схожими на жуків, такими як ракоподібні, багатоніжки і мечохвостів. 4% становлять риби. Найбільша знахідка - талатозавр, морська рептилія триметрової довжини. Серед інших великих знахідок - дельфіноподобний іхтіозавр.

Весь процес відродження життя зайняв в основному від 1 до 4 млн років, хоча різні види відновлювалися з різними швидкостями. Але все йшло не так просто - протягом перших 4-5 млн років океан 4 або 5 разів перегрівався і наступала стагнація. Фактично, стверджують вчені, і десяти мільйонів років не вистачило на те, щоб повністю подолати наслідки катастрофи.
Фото: rnd.cnews.ru
Джерело: http://rnd.cnews.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1755 | Додав: wiktor | Теги: Геологічний центр, викопні, Шенгду, Китай | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar