Головна » 2011 » Январь » 5 » Стародавні шахти відобразили різкі скачки магнітного поля Землі
09:29
Стародавні шахти відобразили різкі скачки магнітного поля Землі
     Вивчаючи відвали, залишені у трьохтисячолітньої шахти, на якій добували мідь, виплавляючи її із залізної руди, палеомагнетологі (фахівці, які вивчають поведінку магнітного поля Землі в минулі епохи) з Єврейського університету в Єрусалимі, виявили незвичайно різкі зміни в магнітному полі тих часів.

Сьогодні вважається, що магнітне поле Землі створюється рухом потоків розплавленого заліза в земному ядрі. Поле постійно змінюється і за структурою, і за інтенсивністю, але зміни відбуваються дуже повільно і по амплітуді не перевищують 16% від середнього значення. Проте близько трьох тисяч років тому в Єгипті з цим полем відбувалося щось надзвичайно дивне. Протягом 180 років воно двічі різко зростала (один з піків у два з половиною рази перевищував звичайний рівень) і так само різко спадала, встигаючи виконати це за два десятиліття.

Шлаки, що залишається після виплавки міді, застигає швидко і встигає назавжди зберегти в собі "підпис" магнітного поля Землі. Гора цього шлаку поступово зростала, накопичуючи дані про зміни магнітного поля - вченим залишилося тільки прочитати ці дані. Вивчивши шлакові відвали, що залишилися у древніх шахт Тимна (південь Ізраїлю) і Хірбат ен-Нахас (північний схід Йорданії), вчені отримали інформацію про зміни магнітного поля Землі в період від 3050 до 2870 років тому. Піки надзвичайною магнітної активності відбувалися приблизно 2900 і 2990 років тому.

Геомагнітні піки навіть близько не нагадували те, що зазвичай відбувається з магнітним полем Землі. Не кажучи вже про амплітуду, швидкість зміни була в 5-10 разів вищою від звичайної. Вчені пояснюють те, що сталося стрімким рухом невеликих обсягів розплавленого заліза в земному ядрі якраз під тим місцем, де зараз знаходиться Ізраїль, а раніше перебував Єгипет. Це припущення підтверджується ще і тим, що в інших районах планети магнітне поле вело себе як завжди.
Фото: mulka.net
Джерело: http://rnd.cnews.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1662 | Додав: wiktor | Теги: магнітне поле Землі, шахта, геологічний літопис, палеомагнетолог | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar