Головна » 2011 » Январь » 5 » Вчені на основі радянських розробок змогли викликати дощі в пустелі
09:46
Вчені на основі радянських розробок змогли викликати дощі в пустелі
     Швейцарські вчені на основі розробок колишнього Радянського Союзу створили на замовлення правителя емірату Абу-Дабі установку, здатну викликати випадання дощів у пустелі.

Про це повідомляють сьогодні британські ЗМІ, посилаючись на дані, опубліковані швейцарською компанією Метео системс.

"У районі міста Аль-Айн в еміраті Абу-Дабі ми впроваджуємо інноваційну технологію під назвою Уезертек, спрямовану на збільшення обсягу випадання опадів, - заявив засновник Метео системс Хельмут Флюрер. - Ми почали роботи в червні 2010 року, і нам вдалося викликати кілька злив".

Як стало відомо, роботи фінансує президент Об'єднаних Арабських Еміратів шейх Халіфа бен Заїд Аль Нахайян, правитель Абу-Дабі. В основі технології лежать розробки з управління погодою за допомогою іонізації повітря, які проводилися в СРСР.

Вчені встановили в пустелі навколо міста Аль-Айн 20 іонізаторів - установок, що нагадують гігантські електролампи на стовпах. Вони виділяють в атмосферу величезну кількість іонів - електрично заряджених частинок.

Іони приєднуються до крупинок пилу, величезні маси якого містяться в повітрі в аравійських пустелях. Хмари пилу, що несе електричний заряд, піднімаються вгору з гарячим повітрям від розпеченої землі. Іони притягують до себе частинки води, що міститься в атмосфері. У свою чергу хмари пилу вбирають в себе воду, перетворюючись в грозові хмари, які проливаються на землю зливами.

Цей процес може бути запущено, коли вологість повітря піднімається до 30 відс. Це нерідко відбувається в Об'єднаних Арабських Еміратах, розташованих на узбережжі моря.

Протягом 122 днів учені 74 рази включали іонізатори. У 52 випадках слідом за цим у пустелі випадали сильні дощі, що супроводжувалися блискавками і шквалистим вітром. Аномальна погода цього літа дуже здивувала мешканців цього пустельного регіону.

На думку вчених, дощову воду, що тече струмками по пустелі, можна збирати, очищати і використовувати. Розробники технології стверджують, що ця технологія набагато економніша, ніж установки з опріснення води.

Експерти попереджають, що досліди швейцарської фірми повинні зазнати додаткової перевірки. Однак отримані результати отримали позитивні відгуки колег, у тому числі з престижного берлінського Інституту метеорології імені Макса Планка.

Раніше, в серпні 2010 року, екс-директор 61-го НДІ Міноборони РФ генерал Віктор Поплавський заявив, що Росія могла б боротися з лісовими пожежами, використовуючи технологію ручного виклику опадів.

***

Нагадаємо, в СРСР була розроблена технологія запобігання дощів у великих містах, заснована на розпиленні в атмосфері іонізованих часток, що викликають випадання опадів за межею міста. Досліди з іонізації повітря в 30-ті роки проводив видатний вчений Олександр Чижевський. У жовтні 2009 року в Москві проводився експеримент щодо запобігання опадів за допомогою іонізатора повітря, відомого як "люстра Чижевського". Вчені чекали, що через роботу установки дощові хмари будуть підніматися у високі шари атмосфери і там розсіюватися. Однак досвід не вдався, можливо, через малу потужність іонізатора.
Фото: webplus.info
Джерело: http://ua.korrespondent.net
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1793 | Додав: wiktor | Теги: СРСР, метеоустановка, дощ, пустеля, Абу-Дабі | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar