Головна » 2010 » Июнь » 10 » Багато галасу навколо диму
18:47
Багато галасу навколо диму
   Уряд Єгипту намагається ввести заборону на куріння в громадських місцях, повідомляє BBC News. Єгипет на даний момент має найбільшу кількість курців з усіх арабських країн: єгиптяни викурюють близько 19 млрд сигарет щорічно. Олександрія стане першим єгипетським містом, де буде введена заборона. Для початку нові правила будуть діяти в урядових будівлях, а через 2 роки торкнуться і місцевих кафе.

Враховуючи, що багато єгиптян починають курити сигарети з самого дитинства, а куріння кальяну є багатовіковою національною традицією, успіх проекту викликає деякі сумніви. Зараз єгиптяни палять скрізь - навіть у лікарнях і поїздах. Вечорами в центрі міст неможливо пройти і кількох метрів, щоб не наткнутися на кафе, заповнене курцями кальянів. За словами доктора Хассана Саляма (Hassan Salam) з Олександрійського університету (University of Alexandria), Єгипет, який очолює проект по введенню заборони на куріння, курять четверо з десяти чоловіків, збільшується і кількість жінок, що палять. Правда, єгиптянки все ж таки не можуть палити так просто в громадських місцях, це заборонено традиційними правилами поведінки жінок. Виняток становлять європеїзовані заклади.

Єгипет - не перша арабська країна, де влада намагається ввести заборону на куріння. У квітні цього року «Навколо світу» писав, що влада Сирії мала намір заборонити куріння в громадських місцях: ресторанах і кафе, освітніх і медичних установах, спортивних залах, кінотеатрах і театрах, громадському транспорті. Сигарети будуть заборонені під час нарад, роботодавців зобов'яжуть обладнати для курців добре вентильовані приміщення. Заборона поширюється не тільки на сигарети, але і на кальян, популярний в Сирії, як і в Єгипті, не тільки у місцевих жителів, але і у туристів. Відповідна директива була підписана в листопаді минулого року президентом Сирії Башаром аль-Ассадом (Bashar al-Assad), кваліфікованим лікарем за професією. За порушення заборони передбачається штраф.

Боротьба з курінням ведеться по всьому світу. Заборона на куріння в громадських місцях введений вже в дуже багатьох країнах, таких як Австралія, Ірландія, Канада та інші. Створюється антиреклама як активного куріння, так і пасивного. Проте такі заборони стали сильним ударом по кишені власників барів і звичкам їхніх відвідувачів, так що люди негайно почали придумувати способи обійти новий закон.

Власники барів у штаті Міннесота, США, борються із забороною на куріння за допомогою закону про винятки для акторів, задіяних у театральних виставах. Першим таку можливість використовував Брайан Баумен (Brian Bauman), власник бару «Rock» у м. Марлвуд (Maplewood). Він дозволив відвідувачам курити, заявивши, що «таким чином відвідувачі грають самих себе, тільки до 1 жовтня», тобто до введення заборони, і назвав вистава «До заборони». Тепер цей спосіб використовується у багатьох закладах штату. А багато власників барів навіть повісили над дверима таблички «Вхід для акторів», пропонують відвідувачам розігрувати сценки під назвою «Тютюновий монолог» і видають відвідувачам костюми.

Власники барів в Німеччині також придумують дотепні способи впоратися з законом. Хтось робить дірки в стіні ресторану, щоб відвідувачі, не встаючи з місця, могли покурити «на вулиці». Деякі ставлять прямо в залі «намети для паління», а один навіть створив «церква» і назвав куріння одним з необхідних ритуалів.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1836 | Додав: wiktor | Теги: Олександрія, заборона куріння, Єгипет | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar