Головна » 2010 » Июнь » 21 » Чи бути кітобійству
19:42
Чи бути кітобійству
китобійний промисел, міжнародна китобійна комісія, кити      На щорічній тижневої конференції Міжнародної китобійної комісії (International WhalingCommission) в Агадир, Марокко, визначається доля китобійного промислу на найближчі 10 років, повідомляє BBC News. Ряд країн і кілька груп захисників навколишнього середовища стоять за повну заборону міжнародної торгівлі або хоча б устроженіе режиму, в той час як інші різко заперечують проти подібної пропозиції і чекають скасування мораторію на кітобійство для Японії, Ісландії та Норвегії.

На думку Донни Петраченко (Donna Petrachenko), представниці Австралії в Міжнародної китобійної комісії, необхідно, щоб мораторій на комерційне кітобойство, введений в 1986 році, продовжував діяти, щоб ніякі зміни в рішенні не привели до розв'язання комерційного кітобойства ні в одній частині світу. При цьому китобійні держави звинувачують противників в тому, що ті не беруть законності їх вимог.

Томас Хейдар (Tomas Heidar), представник Ісландії, зауважив, що «по суті, є дві групи країн: одна підтримує китобійний промисел, що не завдає шкоди екології, а інша йому противиться у випадку, якщо мова не йде про їжу аборигенів. На нашу думку, логічним компромісом є обмежене кітобойство - але тепер, після прибуття в Агадір, ми бачимо, що небагато країн, налаштовані проти китобійного промислу, не готові думати про можливість дозволу будь-якого кітобойства, крім аборигенських. Так що у мене немає причин сподіватися на компроміс ». Ісландія та Австралія займають крайні позицію з цього питання.

Китобійна комісія була створена в 1946 році. Її членами є 80 країн. Основний документ, на який орієнтуються всі країни-члени, МКК - Міжнародна конвенція про регулювання китобійного промислу (International Convention for the Regulation of Whaling), була прийнята в 1946 році у Вашингтоні, США. Серед завдань комісії - повна заборона видобутку деяких видів китоподібних, виділення районів світового океану в якості «китових заказників» і встановлення квот на видобування китів. Крім того, в її компетенцію входять обмеження за розміром видобуваються китів, відкриття та закриття сезонів і районів китобійного промислу, заборону полювання на дитинчат, що харчуються молоком матері, а також самок китів з дитинчатами.

До речі, як розповідає Жорж Шапутье (Georges Chapouthier) з університету П'єра та Марі Кюрі (Pierre and Marie Curie University), Франція, самосвідомість і здатність до соціального спілкуванню у китових вкрай високо розвинені. Крім того, кити, як і люди, відчувають біль.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1547 | Додав: wiktor | Теги: міжнародна китобійна комісія, кити, китобійний промисел | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 1
avatar
1 Viter • 20:11, 01.04.2011
Мне жаль этих убийц. Согласно Откровения 11:18, они сами будут истреблены.Бог намерен ..."погубить губивших землю" (читай природу Земли)!
ComForm">
avatar