Головна » 2012 » Октябрь » 11 » Людина продовжує вбивати китів
22:53
Людина продовжує вбивати китів
  Аналіз, що охопив чотири десятиліття, показав, що спроби запобігти знищенню китів не принесли бажаного результату.
  Наприклад, біля східного узбережжя Канади і Сполучених Штатів, за оцінками, залишилося всього 460 північних гладких китів (Eubalaena glacialis). При цьому влада обох країн не діяла, вживаючи заходів, які повинні були запобігти заплутування тварин в мережах і зіткнення з суднами. Так, у 2008 році було введено правило, що наказує суднам скидати швидкість в певних районах. Термін його дії закінчується в наступному році.
    Джулі ван дер Хоп і Майкл Мур з Океанографічного інституту Вудс-Хоула (США) та їх колеги проаналізували всі відомі випадки загибелі восьми видів великих китів в північно-західній Атлантиці в період з 1970 по 2009 рік. За цей час загинули 122 північних гладких кита, 473 горбачів (Megaptera novaeangliae), 257 фінвалов (Balaenoptera physalus) і десятки представників інших видів. Виявилося, що втручання людини, в особливості заплутування в сітях (67% випадків), стало найпоширенішою причиною смерті.
  Дослідники вважають, що спроба захистити китів провалилася. В той же час не можна не відзначити певні успіхи на місцевому рівні: наприклад, зсув морських магістралей в затоці Фанді між канадськими провінціями Нью-Брансвік і Нова Шотландія, безсумнівно, допоміг зберегти китів.
   Аналіз також виявив напрями майбутніх зусиль. Так, особливо часто кити стикаються з судами в околицях мису Хаттерас на північ від Морхед-Сіті в штаті Північна Кароліна (США), де нічого не зроблено для запобігання трагедій. Тим не менш, за словами експертів, слід радіти вже тому, що хоч щось робиться - причому не тільки складаються папірці, але й виділяються гроші на беспроводной доступ та моніторинг ефективності приписів (наприклад, з 2009 року регулярно проводиться розтин загиблих китів).
  Трохи раніше Грег Сілбері і Шеннон Беттрідж з Національної служби морського рибальства США опублікували доповідь, в якій стверджується, що ще рано говорити про ступінь ефективності вищезгаданого правила, розпорядчого зниження швидкості. Автори відзначали також, що термін дії обмежень необхідно продовжити, поширивши їх на більш дрібні судна.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Conservation Biology.


Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru/712744/
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 3952 | Додав: wiktor | Теги: США, судна, кити, фінвали, горбачі | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar