Головна » 2010 » Май » 24 » Права людини потрібно надати дельфінам і китам
16:35
Права людини потрібно надати дельфінам і китам
  Фахівці з філософії, права та етики, учасники конференції, що проходить в університеті Хельсінкі (University of Helsinki), Фінляндія, заявляють, що кити та дельфіни повинні отримати «права людини» на життя і свободу, тому що вони дуже розумні, повідомляє Daily Telegraph. А Японія, Норвегія та Ісландія, країни, які активно займаються китобійним промислом, зрозуміло, з цим не згодні.

Фахівці підкріплюють своє твердження результатами досліджень, що доводять, що у морських ссавців наявна аналогічна людській самосвідомість, здатність до комунікації і організації складних товариств, що наближає їх до вищих приматів. Томас Уайт (Thomas White), директор Центру етики і бізнесу (Center for Ethics and Business) при університеті Лойола Мерімаунт (Loyola Marymount University), США, розповів, що дельфіни впізнають себе у дзеркалі, що вкрай рідко серед тварин. Окрім дельфінів цією здатністю володіють тільки орангутани і слони, а в людей ця здатність розвивається лише до 18 місяців. «Китобійний промисел етично неприйнятний. У них є почуття самосвідомості, в той час як ми завжди вважали його властивим тільки людям », - додав він.

«Навколо світу» писав, що наука сильно просунулася у вивченні мови дельфінів. Ліз Хокінс (Liz Hawkins), представник Центру вивчення китоподібних (Whale Research Centre), Австралія, провела три роки, описуючи пляшконосих дельфінів (bottlenose dolphins), що живуть недалеко від західного узбережжя країни. Вона записала 1647 звуків у виконанні 51 зграї дельфінів. За початковою частотою звуку, тривалістю та кінцевою частотіою вона виділила 186 різних типів свистів, причому 20 з них повторюються регулярно. В інтерв'ю журналу New Scientist вона зазначила, що комунікація на високому рівні очевидна, вона залежить від умов, в яких проводиться той чи інший звук, так що в певному сенсі це можна назвати мовою.

Нагадаємо також, що одному виду вищих приматів вже вдалося отримати права людини. У 2008 році парламент Іспанії підтримав ідею надання людиноподібним приматам права на життя і свободу. Вперше в історії людства законодавчі органи на державному рівні висловилися за права тварин. Комітет з екології схвалив резолюцію, що закликає Іспанію погодитися з вимогами проекту «Вищі примати» (Great Apes Project), ініціаторами якого є науковці і філософи, які вважають, що наші найближчі генетичні родичі заслуговують мати права, якими до цих користувався тільки людина.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2197 | Додав: wiktor | Теги: права людини, кити, Хельсінки, дельфіни | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar