Головна » 2010 » Август » 27 » Розроблено максимально точну модель мантійних течій і руху літосферних плит
20:43
Розроблено максимально точну модель мантійних течій і руху літосферних плит
модель, мантійні течії, рух літосферних плит      Геофізики з Каліфорнійського технологічного інституту та Університету штату Техас в Остіні розробили точну модель мантійних течій і руху літосферних плит. Модель успішно поєднує дані по процесам зовсім різних масштабів. Відомо, скажімо, що конвекція в мантії приводить у рух величезні літосферні плити, але на результат цих зміщень сильно впливає також взаємодія останніх один з одним. На їхніх кордонах утворюється величезна кількість окремих областей взаємного впливу, які складають активні розломи. «Модель, в якій такі зони не розглядаються, марна», - говорить учасник дослідження Майкл Герніс (Michael Gurnis).

Вирішити поставлене завдання допомогла методика адаптивного подрібнення розрахункової сітки, яка використовується при розв'язуванні диференціальних рівнянь в приватних похідних, що описують той чи інший процес - приміром, мантійні течії. Зазвичай дозвіл сітки фіксується на заданому рівні, що або знижує точність моделювання, або змушує проводити «зайві» обчислення. Адаптивне подрібнення, навпаки, дозволяє різко зменшити кількість точок сітки, зберігаючи високу роздільну здатність там, де це необхідно. За словами авторів, їм вдалося добитися того, що програма успішно виконувалася «всього» на 10 тисячах процесорів суперкомп'ютера Ranger.

Просторовий дозвіл моделі поблизу кордонів плит склало близько 1 км. Включивши в неї сейсмологічні дані і параметри гірських порід, дослідники отримали результат, добре узгоджується з вимірюваннями зміщення плит. Програма також відтворила відомий ефект надзвичайно швидкого зміщення мікропліт, який спостерігається в західній частині Тихого океану. «Раніше ми не мали можливості вивчати подібні маломасштабних тектонічні рухи на глобальних моделях», - підсумовує пан Герніс.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2199 | Додав: wiktor | Теги: мантійні течії, Модель, рух літосферних плит | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar