Головна » 2010 » Октябрь » 17 » Люди споживають на 50% більше ресурсів, ніж відтворює Земля
20:20
Люди споживають на 50% більше ресурсів, ніж відтворює Земля
Земля, ресурси , споживання        Популяції тропічних видів різко скорочуються, а людство споживає на 50% більше ресурсів, ніж Земля може відтворювати. Про це йдеться в доповіді WWF «Жива планета»

Як відомо, доповідь «Жива планета» готує WWF у співпраці з Лондонським зоологічним співтовариством і Всесвітньою мережею з екологічного сліду.

Доповідь вимірює стан «здоров'я» планети за кількома показниками: «Індекс живої планети» (стан популяцій), «екологічний слід людства» (використання природних ресурсів), біоемкость (наявність поновлюваних природних ресурсів), водний слід виробництва та ін

Індекс живої планети оцінює стан майже 8 тисяч популяцій більше 2,5 тисяч видів тварин, рослин і грибів. Індекс показав, що з 1970 року популяції скоротилися на 30%. Особливо сильно постраждали тропічні види: їх популяції зменшилась на 60% менше ніж за 40 років, повідомляє cybersecurity.ru.

«У той час як у бідних тропічних країнах біологічне різноманіття зменшується з тривожною швидкістю, розвинені країни живуть в уявному раю, заснованому на надмірному споживанні і викидах парникових газів», - заявив Джим Ліп, директор міжнародного секретаріату WWF.

Екологічний слід людства - ще один індикатор, використовуваний в доповіді - показує подвійне зростання попиту на природні ресурси з 1966 року. Зараз ми використовуємо еквівалент 1,5 планет для своїх потреб: тобто ми використовуємо ресурси в 1,5 рази швидше, ніж вони відтворюються. Якщо ми будемо продовжувати надмірно використовувати ресурси Землі, до 2030 року нам знадобиться еквівалент 2 планет.

Екологічний слід середнього жителя ОАЕ або США становить 4,5 «планет». 10 країн з найвищим екологічним слідом на душу населення включають в себе ОАЕ, Катар, Данію, Бельгію, США, Естонії, Канади, Австралії, Ірландії.

«Країни, розвиток яких заснована на надмірному споживанні ресурсів, ставлять під загрозу свою економіку, - заявив Матіс Вакернагеля, президент Глобальної мережі по екологічному сліду. - Держави, які зможуть забезпечити високий рівень життя в поєднанні з економним використанням ресурсів, не тільки зроблять добру справу для планети, а й отримають перевагу в нових екологічних умовах ».

У Доповіді позначені деякі можливі рішення екологічних проблем, які будуть посилюватися у міру того, як населення Землі перейде рубіж в 9 мільярдів до 2050 року. Вони включають в себе нові моделі споживання продовольства та енергії, а також заходи з охорони природи Землі.

Джерело: http://www.focus.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1630 | Додав: wiktor | Теги: Споживання, ресурси, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar