Головна » 2016 » Январь » 27 » Визначено терміни поновлення тектонічної активності Землі
07:21
Визначено терміни поновлення тектонічної активності Землі

Геофізики з Мерілендського університету назвали нові терміни початку тектонічної активності (руху літосферних плит) на Землі. На планеті вона почалася три мільярди років тому, коли її вік становив 1,5 мільярда років. Дотепер одні вчені вважають, що плити почали рух незабаром після утворення Землі, тоді як інші - протягом останніх 800000000 років. Результати досліджень автори опублікували в журналі Science, а коротко про них повідомляє EurekAlert!

На початку свого розвитку кора Землі містила багато магнію і таким чином нагадувала планети, де в даний час не спостерігається тектонічної активності (Марс, Меркурій і Венеру). Пізніше в земній корі з'явився бідний магнієм граніт, що входить до складу континентальних плит. Вчені пов'язують початок тектонічної активності на Землі з проникненням води в мантію і подальшим вимиванням магнію.Початок цього процесу вчені спробували відстежити, проаналізувавши вміст ізотопів нікелю, кобальту, хрому та цинку в гірських породах різного віку. Ці мікроелементи не розчинні у воді і, порівнюючи їх концентрацію з вмістом магнію в породах, вчені можуть визначити час вимивання з них останнього і таким чином визначити терміни початку тектонічної активності на планеті. За словами вчених, вони стали першими геофізиками, які використовували такий підхід.

Вчені за допомогою комп'ютерної моделі проаналізували гірські породи віком від 2,5 до 4 мільярдів років. Отримані ними дані свідчать, що три мільярди років тому земна кора на 11 відсотків (по масі) складалася з оксиду магнію. Протягом півтора мільярдів років це число скоротилося до чотирьох відсотків. В даний час земна кора містить не більше трьох відсотків оксиду магнію.

Земля - єдина відома планета в Сонячній системі з тектонічною активністю. Схожі на земні літосферні структури планетологи досі виявили поки тільки у крижаних плит на Європі - супутнику Юпітера, що має одну з наймолодших поверхонь серед великих небесних тіл Сонячної системи. Ймовірно, тектонічна активність в минулому була на Марсі.

Фото: fsbu.com.ua
Джерело: https://lenta.ru/news/2016/01/22/plate/
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 7029 | Додав: wiktor | Теги: земна кора, Земля, тектоніка, Модель, вчені, Активність | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar