Головна » 2011 » Ноябрь » 20 » Дослідники розкрили історію найзагадковіших гір планети
23:08
Дослідники розкрили історію найзагадковіших гір планети
  індекс, ІРЛП, HDI  Група дослідників з семи країн відкрила таємницю походження гір Гамбурцева в Східній Антарктиді.  
   Хребет повністю похований під льодовиком товщиною до трьох кілометрів. Через це він був відкритий досить пізно, в 1958 році, і до цих пір залишається маловивченою гірським ланцюгом планети. 
   Гори Гамбурцева до того ж виявилися досить загадковими: склад порід говорив про те, що вони утворилися давно, а їх крутизна і порізана поверхню вказували на відносну молодість.
   Дослідники зібрали нові дані за допомогою двох літаків, обладнаних радарами, лазерами, приладами для вимірювання електромагнітного поля і гравітації. Повітряні лабораторії налітали в цілому 120 тис. км.   
   
Гори Гамбурцева виявилися схожі на Східно-Антарктичну рифтовую систему, що простягнулася на 3 тис. км від Східної Антарктики до Індії. Мільярд років тому там зіткнулося кілька континентів (точніше, мікроконтінентов). В результаті утворився товстий літосферних кіль, що минає далеко в глибину. З часом гори, створені тими зіткненнями, зруйнувалися, але холодний і щільний «корінь» залишився.  
   250-100 млн років тому процеси ріфтообразованія привели до розпаду сверхконтінента Гондвани, до складу якого входила й Антарктида. Через це старий літосферних кіль нагрівся, оновився і разом з Східно-Антарктичним рифтом підняв землю, сформувавши нові гори. Річки і льодовики вирізали глибокі долини і тим самим допомогли піднятися новим пікам. У результаті рельєф гір Гамбурцева став нагадувати альпійський. 34 млн років тому їх покрив і захистив від подальшої ерозії Східно-антарктичний льодовиковий щит. 
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature. 
  Підготовлено за матеріалами Британської антарктичної служби та Our Amazing Planet.
Фото: science.compulenta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2703 | Додав: wiktor | Теги: гори, загадка, геологія, Гамбурцева | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar