Головна » 2011 » Апрель » 29 » Розгадано таємницю плато Колорадо
20:48
Розгадано таємницю плато Колорадо
геологія, загадка, Колорадо, плато, Юта, астеносфера     Дослідники з Університету Райса (США) разом з колегами з'ясували, чому плато Колорадо, що охоплює американські штати Арізона, Колорадо, Нью-Мексико і Юта, піднімається, незважаючи на те, що деякі частини його нижньої кори, ймовірно, опускаються. Ця величезна тектонічно стабільна область на заході Сполучених Штатів давно інтригувала геологів.
    Справа в тому, що магматичний матеріал астеносфери регулярно вторгається в літосферу. У верхній мантії, на глибині 100-300 км, залягає пласт менш щільний і менш в'язкий, ніж вищерозміщені літосферні плити, що дозволяє останнім повільно "плавати". Іноді астеносфера потрапляє в літосферу і викликає її ерозію. Піднімаючись, частково розплавлений матеріал розширюється, охолоджується і твердне, роблячи нижній пласт крихткої кори і самий верхній шар мантії досить важкими, щоб вони могли зруйнуватися і затонути. Потім плавуча астеносфера заповнює простір, що звільнився і тим самим піднімає плато.
      У розпорядженні учених були дані мережі USArray, в яку входить декілька сотень сейсмографів, розташованих на відстані 70 км один від одного. Установка сейсмографів почалася на заході США в 2004 році і поступово просувається на схід.
     Дані, пов'язані з плато Колорадо, вказують на конвекційне просочування літосфери на північ від Гранд-каньйону. Ймовірно, процес опускання літосфери допоміг каньйону сформуватися, а підйом плато протягом останніх 6 млн років визначив русло річки Колорадо.
      Аналогічне опускання зафіксовано у двох інших областях американського Заходу. Ймовірно, сили, що деформують нижню кору і верхню мантію, широко поширені. В обох локаціях опускання відбувалося в межах останніх 10 млн років. "Нам просто треба було знайти причину, через яку літосфера важчає і тоне", - відзначає провідний автор дослідження Алан Левандер.
       Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.geograf.com.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2672 | Додав: wiktor | Теги: загадка, геологія, Колорадо, астеносфера, плато, юта | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar