Головна » 2011 » Февраль » 27 » Штучний вулкан проживе ще чверть століття
19:14
Штучний вулкан проживе ще чверть століття
рязьовий вулкан, Lusi, острів Ява, штучне походження, геологія      Геологи вважають, що грязьовий вулкан Lusi на Яві, який прокинувся в 2006 році з-за помилки буровиків і діє до сих пір, залишиться чинним ще 26 років, повідомляє Мембрана. Річард Девіс (Richard Davies) з університету Дарема і його колеги змоделювали грязьовий вулкан, внісши в комп'ютер дані, зібрані за останні роки.

Імовірність того, що виверження буде тривати ще більше 10 років, фахівці оцінили в 90%. Існує також десятивідсоткова ймовірність, що термін життя вулкана перевищить 100 років.

Вулкан працює за рахунок насиченою газом води, яка знаходиться на глибині 2,5-3,5 кілометра. Вода йде по свердловині і тріщин вгору, попутно захоплюючи бруд, що лежить між водоносним шаром і поверхнею землі.

Вулкан, що видавав на піку своєї могутності 180 тисяч кубометрів гарячої бруду в день, швидко зробив непридатними для проживання великі території. У 2007 році фахівці навіть намагалися заткнути вулкан Lusi, але суттєвих результатів не добилися. У 2008 році вулкан почав провалюватися під землю під власною вагою.

«У розрахунках команда припускала, що водоносний горизонт не" заряджається "з іншого джерела, так що немає ніякої можливості для тиску піднятися знову», - уточнює BBC. Якщо таке джерело є, термін 26 років виявиться сильно заниженим.

Про причини виникнення Lusi фахівці сперечаються до цих пір. Одні вважають основною причиною бурову свердловину (саме на її місці пробудився грязьовий вулкан), інші - землетрус, що стався за кілька днів до «включення» вулкана в тому ж регіоні. Однак до версії техногенної катастрофи схиляється більшість дослідників

Перші оцінки того, скільки ще буде вивергатися грязьовий вулкан в Індонезії, були зроблені в 2008 році, але тепер методика підрахунку істотно поліпшена і з'явилися нові вихідні дані. Подробиці дослідження вчених описані в Journal of the Geological Society.
Фото: dailymail.co.uk
Джерело: http://www.livestream.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2546 | Додав: wiktor | Теги: геологія, рязьовий вулкан, штучне походження, острів Ява, Lusi | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 1
avatar
1 TaRaS_R • 22:40, 27.02.2011
Цікаво ніколи не чув про нього
ComForm">
avatar