Головна » 2011 » Май » 29 » Екологи назвали "найбрудніші" області України
21:54
Екологи назвали "найбрудніші" області України
  рейтинг, Україна, атмосферне повітря, викиди   За попередніми даними Держкомстату, в 2010 році тільки заводи і фабрики викинули в повітря 4,1 мільйона тонн шкідливих речовин, це на 187,5 тисячі тонн більше (4,5%), ніж у 2009 році. У викидах - оксиди діоксину, сірка, азот, метан та інші отруйні елементи таблиці Менделєєва.
   Найбільше зіпсувалося повітря в Дніпропетровській (на 150 тисяч тонн викидів більше, ніж в 2009), Донецькій (плюс 70 тисяч тонн), Запорізькій областях (на 46 тисяч тонн).
   "Це наслідок того, що країна виходить з кризи. Заводи починають працювати на повну силу, відповідно більше викидів в атмосферу. Навіть найпотужніші фільтри на 100% не убезпечать від викидів", - говорить директор заводу метизних (металевих виробів) в Макіївці Федір Цимбалов .
   Проте є області-щасливчики, де стало дихати куди легше. Наприклад, в Івано-Франківській в повітрі тепер менше хімії майже на 47 тисяч тонн, а в Житомирській - на 15.
   Також зменшилася кількість викидів в Кіровоградській, Миколаївській, Закарпатській, Херсонській, Полтавській, Вінницькій і Київській областях. Проте лідером по чистоті, як і в минулому році, залишається Чернівецька область.
   Екологи вважають, що в регіонах, де стало чистіше, просто ще "відходять" від кризи. "Потім повітря буде все брудніше. Адже люди почнуть купувати більше авто, і заводи почнуть працювати ще активніше", - повідомляє еколог Володимир Борейко.
   Транспорт отруює повітря лише трохи менше, ніж заводи, - у 2010-му автомобілі, поїзди та літаки викинули 2,5 мільйона тонн шкідливих речовин (на 30 тисяч тонн більше, ніж позаторік). Однак у нафтових компаніях говорять, що скоро ситуація покращиться - адже посилюються стандарти якості палива.
   "Споживачеві пропонуємо більш чистий бензин, який при вихлопі буде видавати набагато менше шкідливих речовин", - розповіли нам в одній з великих нафтових компаній. Поки що жителям "брудних" областей можна порадити купувати очищувачі повітря (від 200 до 6 тисяч гривень) і частіше вибиратися на природу.
   Одне радує: Україна не "найбрудніша". Вважається одним з найнебезпечніших хімічних елементів, діоксиду вуглецю, наша країна "виробила" 185 мільйонів тонн, а от Німеччина - 789 мільйонів тонн, Великобританія - 523 мільйонів тонн. У трійці лідерів - Росія (1,5 мільярда тонн), США (5,7 мільярда тонн) і Китай (6 мільярдів тонн).
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://podrobnosti.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1856 | Додав: wiktor | Теги: україна, рейтинг, викиди, атмосферне повітря | Рейтинг: 3.0/2
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar