Головна » 2010 » Июнь » 1 » Німецькі та українські вчені знайшли в українській економічній зоні Чорного моря поклади газогідратів
20:37
Німецькі та українські вчені знайшли в українській економічній зоні Чорного моря поклади газогідратів
   Німецькі та українські вчені знайшли в українській економічній зоні Чорного моря поклади газогідратів, якими можна забезпечити Україну енергією протягом 1,5 тисячі років.

Про це повідомив заввідділом радіаційної і хімічної біології Інституту біології південних морів доктор біологічних наук Сергій Гулин. Він був у складі команди українських та німецьких учених, які робили дослідження покладів на дні Чорного моря.

"Це проміжний етап досліджень під Севастополем. Поки ми досліджували море технікою, яка не може пробити товщу морського грунту. Ми використовували підводних телероботов, якими можна керувати на відстані. Крім того застосовувалися акустичні, сейсмічні й інші апарати Зараз нам зрозуміла приблизна картина розміщення гідратів. Щоб її уточнити, на наступному етапі ми будемо використовувати бурові установки, які бурять морське дно на 70 м, збирають зразки грунтів ", - сказав Гулин.

За попередніми оцінками, в українській економічній зоні Чорного моря запаси метану мінімум дорівнює 100 річний видобуток метану в Україні.

На території країни добувається 20 млрд кубометрів газу на рік. Таким чином, якщо видобувати метан з моря в тому ж обсязі, в якому його видобувають на суші, його вистачить на 1000-1500 років.

Як пояснив керівник Відділу морської геології та осадового рудоутворення Національного науково-природничого музею Євген Шнюков, газогідрати - це лід, який містить газ метан.

"У Чорному морі є близько 15 місць, де є газогідратів. Їх також знайшли в Росії, в Мессояхському родовищі. Є газогідрати і в румунській економічній зоні Чорного моря, і в Тихому океані в Японії. Але найбільше їх в Антарктиді", - розповів Шнюков.

Він повідомив, що найбільшою складністю є видобуток газогідратів. Метан швидко випаровується з льоду. Тому потрібно створювати якісно нові технології видобутку газу з газогідратів.

Джерело: http://www.geonews.com.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2051 | Додав: wiktor | Теги: україна, шельф Чорного моря, газогідрати, видобуток корисних копалин | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar