Головна » 2010 » Август » 23 » Експедиція «Морські гроти України-2010»
20:15
Експедиція «Морські гроти України-2010»
Експедиція, море, грот, Україна, 2010     Наукові працівники кафедр загальної та морської геології та гідробіології Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова провели в Криму експедицію «Морські гроти України-2010». Про її підсумки розповів на прес-конференції керівник експедиції, директор підземного палеонтологічного заповідника ОНУ Костянтин Пронін.

За його словами, експедиція пройшла з 24 липня по 7 серпня 2010 року, за планом науково-дослідних робіт кафедр загальної та морської геології та гідробіології ОНУ. Основними завданнями експедиції були документація морських печер для занесення їх в кадастр печер України, вивчення фауни цих порожнин, а також археологічне обстеження. В експедиції взяли участь 12 чоловік. Роботи велися в прибережній зоні півострова Тарханкут протягом 56 кілометрів - від смт Міжводне до мису Урет. Це була вже п'ята за рахунком і найбільша експедиція за останні п'ять років. Вперше вона була комплексною: надали серйозну підтримку і Одеський національний університет, і спонсори.

«В процесі робіт були знайдені і внесені в кадастр 98 морських гротів, з них 9 повністю підводних. Велика частина об'єктів раніше не вивчалася. Деяким гротів вже дали назви. Зокрема, один з них - стометровий грот - отримав ім'я «Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова ». В даний час триває обробка численних матеріалів, отриманих в результаті проведених польових робіт », - розповів керівник експедиції.

Учасники експедиції привезли подарунок для одеського музею громадського Центру досліджень історії мореплавства, розповів на прес-конференції учасник експедиції, доктор історичних наук, керівник громадського Центру досліджень історії мореплавства Ігор Мельник. Це стародавній кам'яний якір, знайдений в одному з гротів на глибині 12 метрів під водою. Підняти його було нелегко, але, говорить І. Мельник, «ми не могли залишити цю знахідку на морському дні». Якоря, вага якого 50 кілограмів, приблизно дві тисячі років, і він стане найстарішим експонатом музею.

Джерело: http://www.geonews.com.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1810 | Додав: wiktor | Теги: 2010, україна, море, Грот, експедиція | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar