Головна » 2010 » Ноябрь » 6 » Індекс людського розвитку - 2010
17:15
Індекс людського розвитку - 2010
Індекс людського розвитку, 2010, Україна      Норвегія, Австралія, Нова Зеландія, США, Ірландія, Ліхтенштейн, Нідерланди, Канада, Швеція і Німеччина складають десятку держав з найвищим рівнем людського розвитку у світі. Про це йдеться в доповіді Програми розвитку ООН (ПРООН) «Реальне багатство народів: шляхи розвитку людини».

Він присвячений двадцятій річниці появи такого роду щорічного видання. Доповідь містить дані про рівень життя і соціальної захищеності жителів різних країн, показники здоров'я, рівня освіти і культурного розвитку населення, стану злочинності, охорони навколишнього середовища, участі людей у прийнятті рішень.

В основу доповіді ООН покладено так званий Індекс розвитку людства (HDI). У кожній окремій країні він вираховується, виходячи із середньої тривалості життя, відсотка грамотного населення, сукупної частки учнів та розміру ВВП на душу населення, розрахований за паритетом купівельної спроможності у доларах США.

Відповідно до цього документа Білорусь, Росія, і Україна - у списку країн з високим рівнем людського розвитку і обіймають відповідно 61, 65 і 69 місце. Попереду України в цій категорії Казахстан і Азербайджан. Вони на 66 і 67 позиціях відповідно. Грузія на 74 місці, а Вірменія - на 76-му.

Туркменістан, займаючи 87 місце, разом з Фіджі очолює список країн з середнім рівнем розвитку людського потенціалу. У цій же групі - Молдова - на 99 позиції, Узбекистан - на 102, Киргизстан - на 109 і Таджикистан - на 112.

Список з 169 держав замикають Нігер, Демократична Республіка Конго і Зімбабве - країни з низьким рівнем розвитку людського потенціалу. У цій групі 41 країна.

Автори нової доповіді відзначили, що за минулі 20 років багато людей на всій планеті радикально покращили ключові показники свого життя. У цілому, вони стали більш здоровими, більш освіченими і забезпеченими і нині мають більше можливостей обирати своїх керівників і забезпечувати їх підзвітність, ніж у будь-який інший період історії. У більшості країн світу зросла і тривалість життя.

Однак не всі держави швидко прогресували, і відмінності в цій області вражаючі. Найбільш повільний прогрес відзначався в країнах Африки на південь від Сахари, уражених епідемією ВІЛ. У країнах колишнього СРСР спостерігалося зростання смертності серед дорослих.

У минулому році попереду в індексі також були Норвегія і Австралія, слідом за ними розташовувалися Ісландія, Канада і Ірландія. А замикали його Малі, Центральноафриканська республіка, Сьєрра-Леоне, Афганістан і Нігер.

    Останні кілька років Росія в цьому рейтингу стабільно піднімається вгору: з 73-го місця у 2007 році до 71-го в 2009-му та 65-го у поточному. Проблемою в Росії залишається низька тривалість життя, яка становить у середньому 67,2 року. Для прикладу, в Албанії, яка займає 64-е місце, всього на рядок вище, ніж Росія, цей показник дорівнює 76,9 рокам. Крім того, піднятися вище Росії заважає порівняно невеликий обсяг внутрішнього валового продукту на душу населення.

Крім індексу HDI автори доповіді ООН про розвиток людства розраховують індекси гендерної нерівності, бідності людства і ще ряд показників якості життя.

Починаючи з 1990 року, Програма розвитку ООН (ПРООН) щорічно видає доповідь про людський розвиток. Доповідь розробляється групою незалежних міжнародних експертів, яка, поряд з аналітичними розробками, використовує у своїй роботі статистичні дані різних міжнародних міжурядових організацій та інших міжнародних агентств.

Джерело: http://www.rgo.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3287 | Додав: wiktor | Теги: 2010, індекс людського розвитку, україна | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar