Головна » 2010 » Сентябрь » 7 » Гватемала страждає від зсувів
22:15
Гватемала страждає від зсувів
Гватемала, зсуви, стихійні явища          В цьому році зсуви стали справжнім лихом у багатьох країнах світу, повідомляє агентство Reuters. У серпні в результаті зсувів у Китаї загинули тисячі людей, а тепер під шаром грунту і каміння опинилися похованими десятки жителів Гватемали. У неділю, 5 вересня, величезний пласт землі накрив натовп із сотні чоловік, що намагалися відкопати на автомагістралі автобус, який потрапив під обвал попередній. До справжнього моменту рятувальники витягнули тіла 22 загиблих.

На те, щоб відкопати всіх жертв, піде не менше двох днів. Рятувальним роботам заважають проливні дощі в регіоні, які поновилися після трагедії і провокують все нові і нові обвали.

У неділю в Гватемалі стався аналогічний інцидент: зсув на другий автодорозі накрив невеликий автобус, убивши як мінімум одну людину і поранивши кількох. А в суботу було вбито 12 чоловік, коли пласт мокрій грунту і каміння обрушився ще на один автобус.

У цілому за два вихідних дні в країні відбулося більше 30 зсувів, в яких загинули 41 людина. Президент Гватемали Альваро Колом (Alvaro Colom) називає це національною трагедією і додає, що через зсуви довелося евакуювати в рятувальні табору майже 12 тис. осіб.

Нагадаємо, що в ніч на 1 вересня в Китаї, в південно-західній провінції Юньнань (Yunnan), зійшли грязьові потоки, які вбили чотирьох людей. 23 жителів вдалося врятувати з-під маси землі та каміння.

Китай регулярно страждає від руйнівних повеней літніх, але цей рік став найгіршим у цьому відношенні за останні десять років. Бурі з грозами завдали шкоди, оцінюваний в десятки тисяч доларів, і вбили сотні людей. До справжнього моменту жертвами повеней цього року вважаються 3185 людей, ще більше тисячі вважаються зниклими без вести.

«Навколо світу» розповідав, що зливи в КНР йдуть з початку літа. Наприкінці червня сильні дощі призвели до обвалення річкових берегів, повеней і обвалів. В результаті загинули 175 чоловік, зниклими безвісти вважаються 107 чоловік. Зруйновано автомагістралі та залізниці, 144 тис. будинків і 1,36 млн га сільськогосподарських угідь. Економічний збиток від розгулу стихії склав 19,7 млрд юанів ($ 2,89 млрд).

У середині серпня в гірській провінції Ганьсу (Gansu) в результаті зсувів загинули або пропали без вісті 1700 чоловік. У віддаленому окрузі Чжоуцюй (Zhouqu) потоки бруду й каменів зруйнували сотні будівель, під уламками яких загинули 1144 людини. Місцева влада обговорюють питання про те, що могло викликати таке руйнівні зсуви. Причин тому може бути декілька, в їх числі - масштабна заготівля лісу і погане міське планування. Заготівля лісу на цій території була офіційно заборонена 12 років тому, але люди продовжують вирубувати ліси і продавати деревину, яка використовується для будівництва жител.

Джерело:  http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2132 | Додав: wiktor | Теги: стихійні явища, зсуви, Гватемала | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar