Головна » 2011 » Январь » 12 » Земні океани створені протопланетами
09:00
Земні океани створені протопланетами
     Питання про те, звідки на Землі з'явилася вода, коли і яким чином на планеті сформувалися океани, давно займає планетологів.

Останнім часом стає немодною основна гіпотеза, згідно з якою воду принесли комети, але залишається стійке переконання, що океани на Землі виникли далеко не відразу. Це переконання не поділяє Лінді Елкінса-Тентон (Lindy Elkins-Tanton), професор Массачузетского технологічного інституту. Вона стверджує, що вода на Землю потрапила в ті часи, коли та ще не була планетою, і принесли її з собою планетезимали. Ці кам'яні брили, протопланети, що існували в молодій Сонячній системі, мали, як припускають, розміри від сотень до тисяч кілометрів. Стикаючись між собою, вони, зрештою, і створили всі планети земного типу.

Води в планетезималей не було - були тільки її сліди. Дослідивши метеорити, що походять від планетезималей, вчені виявили воду в кількостях 0,001-0,01% від загальної маси, тобто менше, ніж нічого. Але для формування океанів навіть цього "нічого" виявилося цілком достатньо - їх маса на Землі становить сьогодні 0,02% від маси планети. Стикаючись між собою на високих швидкостях, планетезімали плавилися, відпускаючи на свободу накопичилася воду, потім магма досить швидко остигає, а водяна пара конденсувався і спускався на прохолоджується поверхню.

До такого переконання Елкінса-Тентон прийшла, створивши модель затвердіння землеподібних планет з детальним аналізом хімії та фізики цього процесу. Іншими словами, вона вважає, що будь-яка кам'яна планета земного типу обзаводилася океанами в перші мільйони років свого існування. До того ж це означає, що і життя в цих океанах могла зародитися набагато раніше, ніж зараз прийнято вважати. Це правило поширюється і на кам'яні планети Сонячної системи, і на екзопланети, орбіти яких знаходяться в зонах, сприятливих для зародження життя. Розрахунки Елкінса-Тентон не мають відношення до газових гігантів, які формувалися за зовсім іншим сценарієм.

Інше питання - скільки живуть ці океани? Як ми знаємо, ні на Марсі, ні на Венері нічого подібного зараз немає. Що за катастрофи вбили їх, ми не знаємо, але вчені вважають, що в основі цих катастроф лежить взаємодія океанів і атмосфери, в результаті якого вода часом іде в космос.
Фото: rnd.cnews.ru
Джерело: http://rnd.cnews.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2211 | Додав: wiktor | Теги: теорія, протопланети, виникнення води, планетозималі, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar