Головна » 2010 » Ноябрь » 22 » Який зв'язок між падінням астероїда на Землю і озоновим шаром?
18:08
Який зв'язок між падінням астероїда на Землю і озоновим шаром?
        Шановні!!! Американські вчені прийшли до висновку, що падіння астероїда середніх розмірів у океан може призвести до виснаження озонового шару і відповідного підвищення рівня ультрафіолету, що досягає поверхні нашої планети.

Доктор Елізабет Пьераццо (Elisabetta Pierazzo) з інституту планетознавства в Тусоні провела ряд дослідів за допомогою комп'ютерного моделювання і виявила, що у випадку падіння астероїда розмірами від 500 метрів до 1 кілометра в Тихий океан в атмосферу буде викинуто стільки пари і морської солі, що це зможе вплинути на озоновий шар.


Результати моделювання показали, що кілометровий астероїд вплине на площу в 1000 кілометрів у діаметрі, а величезна кількість води і пари буде викинуто на висоту 160 кілометрів. У парі може міститися хлор і бром з випарувалися солей і це призведе до знищення озонового шару зі швидкістю, що перевищує його заповнення. Як результат - «озонова діра, яка покриє всю Землю» і різке підвищення рівня ультрафіолетового випромінювання на поверхні планети.

Астероїд 500 метрів в діаметрі може викликати збільшення рівня індексу ультрафіолету (UVI) до 20 (значення вище 10 вважаються небезпечними, а зафіксований максимум становить 20) і більше в північних тропіках на кілька місяців, а рівень озонового шару стане порівняємо з рівнем шару в озонової діри над Антарктикою в середині 1990-х. Астероїд діаметром 1 кілометр викличе стрибок індексу до 56, а потім утримання його на рівні 20 протягом двох років, як в північному, так і в південній півкулі.

Доктор Пьераццо підкреслила, що попередні дослідження можливих наслідків падіння астероїда в океан в основному фокусувалися на цунамі, але аналізу заслуговують і довготривалі наслідки у разі падіння астероїда середнього розміру. Наприклад, при своєчасному попередженні фермери могли б заздалегідь підготувати для посадки рослини, здатні протистояти більш високих рівнів ультрафіолету на час їх підвищення.

Серед інших можливих наслідків - збільшення кількості випадків раку шкіри і катаракти, і, швидше за все, необхідність ховатися від прямих сонячних променів. Рівень індексу ультрафіолету 56 ще не спостерігалося, так що точних даних на цей рахунок поки немає.

У дослідженні вказується, що на даний момент відомо більше сотні астероїдів діаметром 1-2 кілометри, орбіти яких можуть привести їх досить близько до Землі, і величезна кількість дрібніших астероїдів. Вважається, що зіткнення з астероїдом 500 метрів в діаметрі і менш відбувається раз на 200 000 років, а з більш великими астероїдами - раз в 800 000 років.

У дослідженні розглядалася падіння астероїда в океан, так як це в два рази більш ймовірно, ніж падіння на сушу. Результати дослідження опубліковані в «Earth and Planetary Science Letters».


Джерело: http://iscience.ru

Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2693 | Додав: Corsair_Xam | Теги: астероїд, озоновий шар, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 2
avatar
2 Corsair_Xam • 20:40, 22.11.2010
дякую!!!
avatar
1 wiktor • 20:36, 22.11.2010
Прикольне фото. good
ComForm">
avatar