Головна » 2010 » Сентябрь » 23 » Вчені винайшли світловий компас
23:42
Вчені винайшли світловий компас
винахід, світловий компас, вчені   Група вчених з Росії і США винайшли світловий компас: промінь, що проходить через хмару атомів рубідію, безпосередньо і точно визначає розмір і орієнтацію магнітного поля

Високочутливі компаси необхідні для виявлення нафти, епіцентрів землетрусів, а також навігації в разі виходу з ладу супутникової системи GPS. Вони гарні при визначенні розміру (амплітуди) магнітного поля, але зазвичай їх доводиться підлаштовувати, щоб вони також могли показати напрямок поля (порівнявши його зі своїм внутрішнім полем). Якість даних при цьому може сильно варіюватися, відзначає співавтор винаходу Олександр Зібров з Гарвардського університету (США), повідомляє Компьюлента.

Вчені мали намір створити компас, який здатний тут і зараз визначати напрям і розмір магнітного поля. Для цього вони вдалися до допомоги магніточутливих хмари атомів і лазера. У ході експерименту в пристрої розміром з фішку доміно була захоплена група атомів рубідію-87 при температурі 45 ˚ C, після чого на них направили лінійно поляризоване промінь. Світло фільтруватися таким чином, щоб промінь йшов у тому ж напрямку, що і світло, що проходить через поляризовані окуляри. У присутності магнітного поля орієнтація атомів змінювалася тим або іншим способом, і ці зміни були добре видно в світлі, засвідчуючи і про певну величиною, і про направлення магнітного поля.

Існують і інші компаси на основі лазерів і атомів, підкреслює пан Зібров, але в їхній основі лежать циркулярно поляризоване світло та інші способи збудження атомів. Для визначення магнітного поля після вимірів вони вимагають програми складних математичних моделей.

У ході експерименту компас зміг виявити магнітні поля з індукцією від 0,1 Гс (менше магнітного поля Землі) до 200 Гс (сильніше маленького залізного магніту). Зміна температури і розмірів чіпа дозволить підлаштувати компас під певні завдання.

У порівнянні з попередніми моделями новий компас краще справляється з шумом, що утворюється в результаті випадкових зіткнень між атомами, а також що виходить від інших джерел, відзначає співавтор дослідження Валерій Юдін з Інституту лазерної фізики СО РАН (Новосибірськ). Плюс до того компас досить малий і споживає дуже мало енергії.

Джерело: http://www.focus.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2575 | Додав: wiktor | Теги: світловий компас, вчені, Винахід | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar