Головна » 2010 » Сентябрь » 5 » Різниця у віці між українським і мексиканським кратерами - кілька тисяч років
12:08
Різниця у віці між українським і мексиканським кратерами - кілька тисяч років
кратер, мексика, україна, вчені       Гігантські рептилії, які мешкали на Землі багато мільйонів років тому, не дають спокою вченим. При цьому палеонтологів, геологів і кліматологів цікавлять не тільки подробиці життєдіяльності динозаврів, але й питання їх масового вимирання. Чергову причину загибелі велетнів сьогодні озвучили вчені.

Професор Саймон Келлі з Відкритого університету, як і його колеги з університету Абердіна і українського інституту геологічних наук, вважає, що динозаврів занапастив метеоритний дощ. До такого висновку дозволили прийти нові дані з місць падіння знаменитих метеоритів.

Так, учені досліджували Бовтиський кратер на Україні, виявлений в 2002 році. Попередні оцінки давали досить великий розкид у його віці, але британсько-українська команда з'ясувала, що він виник 65 млн років тому, тобто в той час, коли загинули динозаври.

Вік кратера вдалося встановити завдяки пилку папороті, видобутої з осадових порід. Справа в тому, що ці рослини дуже швидко відновлюються, тому різкий пік вмісту пилку в тому чи іншому шарі свідчить про сталася катастрофи.

Нова інформація дозволила встановити, що різниця між українським кратером і знаменитим кратером Чиксулуб на півострові Юкатан, в Мексиці, всього лише кілька тисяч років. При цьому перший сплеск папороті співвідноситься безпосередньо з "українським" космічним ударом, а другий - з більш потужним "мексиканським".

Автори гіпотези вважають, що незабаром вдасться відшукати й інші великі кратери того ж часу. До речі, метеоритний дощ, який обсипав планету протягом декількох тисяч років, може бути шматками невідомого небесного тіла, яке зіткнулося з Землею.

Джерело: http://www.geonews.com.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2544 | Додав: wiktor | Теги: україна, кратер, Мексика, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar