Головна » 2010 » Август » 21 » Вчені втратили в океані тонни сміття
00:59
Вчені втратили в океані тонни сміття
сміття, океан, вчені     Учені проаналізували динаміку накопичення пластикових відходів на заході Північної Атлантики і в Карибському морі і з'ясували, що, незважаючи на постійно зростаюче виробництво пластикових виробів, кількість сміття в океанічних водах за останні 22 роки не змінилося. Робота, в якій вперше представлені настільки вичерпні спостереження за сміттям, з'явилася в журналі Science. Коротко про дослідження пише портал ScienceNOW.

Пластикові вироби потрапляють у води океану з берега, звідки їх здуває вітром і змиває прибоєм, і з пропливають судів. Сміття накопичується в кількох "мертвих зонах" - районах, куди "стікаються" течії. Дослідники збирали дані про сміття, що плаває в одному з таких ділянок океану, з 1986 по 2008 роки.

Фахівці аналізували, що потрапляє в їхній мережі для лову планктону - понад 60 відсотків кораблів, що несуть такі мережі, збирали також фрагменти пластику розміром в декілька міліметрів (усього дослідники аналізували улов 6136 кораблів). Зрідка дослідники знаходили у своїх мережах більш великі об'єкти, наприклад, зубні щітки або упаковки від чого-небудь. У загальній складності вчені зібрали понад 64 тисяч фрагментів, уточнює Associated Press.

Хімічний аналіз виловлених фрагментів показав, що вони зроблені в основному з поліетилену і поліпропілену - полімерів, які використовуються для виробництва упаковок молока і пакетів.

За всі роки спостережень фахівці не помітили суттєвого приросту щорічно збирається кількості сміття. Поки вчені не можуть пояснити, чому рівень забруднення океану пластиковими відходами залишається незмінним - за однією з версій, частина пластикових фрагментів може захоплюватися планктонні організми або більше великими тваринами. У цьому випадку дослідникам ще належить оцінити рівень отруєння фауни океану. Крім того, не виключено, що пластик розкладається на фрагменти розміром менше міліметра і у результаті проходить крізь мережі.

Атлантичний океан - не єдине місце, де скупчується сміття. Більш відомим є Велике тихоокеанської сміттєвої плями, що знаходиться в північній частині Тихого океану. Його точні розміри неясні, але, за деякими оцінками, воно перевершує за площею штат Техас.

Джерело: http://www.lenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1784 | Додав: wiktor | Теги: Океан, сміття, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar