Головна » 2012 » Апрель » 24 » Найдовша в світі ЛЕП з'єднає Ісландію і Європу
07:31
Найдовша в світі ЛЕП з'єднає Ісландію і Європу
Найдовша в світі ЛЕП з'єднає Ісландію і Європу    Щоб підвищити стійкість загальноєвропейської енергосистеми, запропоновано прокласти енергопередавальний кабель по дну Атлантичного океану від Ісландії до континентальної Європи. Так острівна держава зможе передавати екологічно чисту геотермальну електроенергію до Великобританії, Норвегії та Німеччини.
   Це може стати репетицією перед прокладкою підводних ЛЕП в Північну Африку, де за проектом DESERTEC в Сахарі планується створення мережі сонячних електростанцій.
   З ростом виробництва електроенергії з альтернативних джерел стійкість енергетики повинна падати, адже Сонце і вітер не завжди дотримуються плану, і це змушує Європу створювати єдину енергосистему, не менш інтегровану, ніж колись в СРСР. Ось чому таке важливе «підключення» Ісландії до континенту: ця країна не відчуває труднощів з виробленням енергії, тому що її геотермальні води завжди гарячі. Німеччина і Велика Британія вже висловили бажання фінансувати проект, ставши основними одержувачами ісландської енергії. У прокладки кабелю є два сценарії: короткий, до Шотландії, в 1198 км, і довгий, до Норвегії, в 1500 км. Заплановані 500 кВ забезпечать рівень втрат не більше 4-5% (без урахування втрат на підвищення і пониження вольтажу).
   Landsvirkjun, ісландська генеруюча компанія, готова до співпраці на умовах щорічного експорту 5 млрд кВт/год за 7-9 центів США. Проведене в березні-квітні ТЕО показало: час окупності в цьому випадку не перевищить 8-11 років, що для енергогалузі не надто погано. Хоча в самому прокладанні кабелю по морському дну немає нічого нового, в будь-якому варіанті виконання нова ЛЕП стане найдовшою підводною ЛЕП, вдвічі довшою 580-кілометрової північноморської ЛЕП між Норвегією та Нідерландами. Крім того, її реалізація буде складніше через більші середні глибини на маршруті.
   За словами представників DESERTEC, в 2009 році вперше підняли питання про прокладання ісландсько-європейської ЛЕП, цей проект може стати репетицією запланованого з'єднання енергосистем Європи та Північної Африки за допомогою підводних ліній. Цього року має розпочатися будівництво сонячної електростанції в Марокко (€ 400 млн / 160 МВт потужності), а в 2014-му - двухгігаваттної (найбільшої в світі) електростанції на півдні Тунісу. А взагалі DESERTEC ставить своєю метою спорудження до 2050 року в Сахарі на території в 125 × 125 км фотоконцетріруючих електростанцій з річним виробництвом, рівним споживанню ЄС та країн Північної Африки. На настільки глобальний проект планується витратити сміховинні $ 500 млрд. Цю енергосистему повинні будуть пов'язати воєдино підводні кабелі ще в семи місцях.
  Нагадаємо: до 2050 року Німеччина і розвинені країни ЄС (крім Франції) мають намір відмовитися від спалювання вуглеводнів та АЕС. Запропоноване DESERTEC об'єднання енергосистем Північної Африки та Європи - єдиний реальний на сьогодні шлях до цього. Справа серед іншого в тому, що якщо в Москві (і Німеччині) на один квадратний метр припадає 1500 кВт • год енергії сонця, то в Сахарі - до 4000 кВт • год. Не варто забувати і про нульову вартість землі в останній і значною - в Москві або, скажімо, в південній Англії. Звичайно, енергозалежність від таких країн, як Лівія, Малі, Туніс тощо, навряд чи можна назвати кращим варіантом в порівнянні з неприємною європейським політикам російською «газовою кабалою». Але, як відомо, альтернативна енергетика вимагає жертв, і іноді в їх число потрапляє розумна обережність ...
  Підготовлено за матеріалами Ars Technica.
Фото: DESERTEC
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2853 | Додав: wiktor | Теги: ЛЕП, DESERTEC, Європа, енергетика, сахара, Ісландія | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar