Головна » 2010 » Октябрь » 28 » Названа причина біологічного розмаїття Землі
13:47
Названа причина біологічного розмаїття Землі
біорізноманіття, Земля,       Причиною розмаїття живих істот на нашій планеті стало сильне похолодання клімату.  Учені з Каліфорнійського університету в Ріверсайді прийшли до висновку, що пониження температур призвело до кисневої катастрофи - різкому і безповоротного збільшення концентрації кисню в атмосфері Землі 750-635 млн. років тому, яка і привела до збільшення біологічного розмаїття.

Протягом декількох років фахівці на чолі з Ноа Планавскі вивчили близько 700 зразків осадових порід, що були колись відкладеннями на дні древніх морів і океанів. Об'єкти дослідження розташовувалися у найвіддаленіших куточках планети, головним чином, Африки та Північної Америки.

Вченим вдалося зібрати уточнені дані про «хронології» змісту різних хімічних компонентів у водах світового океану, передає РІА Новини. Так, було встановлено, що вміст фосфатів в осадових породах і, відповідно, в океані, було десятикратно перевищено у порівнянні із сучасним 750-635 млн. років тому.

Даний період збігається за часом з сильним похолоданням клімату на Землі, під час якого, на думку ряду палеокліматологів, наша планета могла являти собою кулю, покритий товстою кіркою снігу і льоду. Вчені вважають, що ближче до кінця похолодання відступ льодовиків викликало небувале за масштабами вивітрювання грунтів і перенесення містяться мінеральних речовин в океан.

Одним з таких компонентів були фосфати, які в даний час активно застосовуються в якості добрив у сільському господарстві. Фахівці схильні вважати, що ці речовини виконували аналогічну функцію і 750-635 млн. років тому, приводячи до незвичайно бурхливого росту водоростей у верхніх шарах вод океанів і морів. Процес супроводжувався дедалі більшим виділенням кисню в атмосферу в ході фотосинтезу, який поступово під дією ультрафіолету сформував і озоновий шар. Цей шар зміг захистити від жорсткого ультрафіолетового випромінювання перші наземні живі форми, що виникли в той час.

Серед геологічних порід дослідники виявили ознаки високого вмісту сполук фосфору у морських відкладеннях, відповідних періоду після повного заледеніння планети. Фосфор, в геологічному масштабі, є ключовим компонентом, що визначає обсяг біомаси. Таким чином, підвищення концентрації фосфору у водах морів і океанів могло призвести до збільшення рослинної біомаси та зростання атмосферної концентрації кисню, що призвела, у свою чергу, до зростання різноманітності тварин.

Джерело: http://www.focus.ua/
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2400 | Додав: wiktor | Теги: біорізноманіття, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar