Головна » 2010 » Июль » 27 » Широта біорізноманіття прямо пропорційна постійності температур
12:17
Широта біорізноманіття прямо пропорційна постійності температур
біорізноманіття, температура, дослідження    Дослідження, під час якого вивчалися комахи різних широт і епох земної історії, показало, що справа зовсім не в теплому кліматі або достатку сонячного світла, як вважали раніше, хоча і вони вносять чималу лепту. Крім того, сьогоднішній світ, як з'ясувалося, сильно програє у розмаїтті того, яким він був десятки мільйонів років тому.
   «Наявність широтного фактора різноманітності визнається наукою ось вже 150 років, - говорить співавтор дослідження Брайан Фаррелл, біолог з Гарвардського університету (США). - Ми показали, що протягом еоцену (56-34 млн років тому), коли зміна пір року на Землі була відсутня, цей фактор не діяв навіть там, де температура була порівняно низькою. Звідси висновок: справа не в спеці, а в тому, що найнижча температура взимку і найвища влітку різняться лише кількома градусами ».

Вчені підтверджують свої викладки показниками біологічної диверсифікації Гарвардського лісу (штат Массачусетс), Коста-риканська джунглів і відкладеннями Макабі в Британській Колумбії (Канада), вік яких оцінюється в 52,9 млн років. У той час тропічні пальми і крокодили зустрічалися навіть на арктичних широтах.

Результати дослідження опубліковані в журналі Paleobiology.
Підготовлено за матеріалами Live Science.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 4515 | Додав: wiktor | Теги: температура, Дослідження, біорізноманіття | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar