Головна » 2010 » Октябрь » 17 » Німеччина складе найточнішу 3D-карту Землі
20:23
Німеччина складе найточнішу 3D-карту Землі
Німеччина, 3D-карта, Земля     Аерокосмічний центр Німеччини (DLR) наблизив два своїх супутника один до одного на надзвичайно малу дистанцію. Завдяки цьому, вони зможуть провести найдетальнішу тривимірну зйомку земної поверхні, повідомляє Мембрана.

Перший з двох супутників - TerraSAR-X - був запущений на полярну орбіту висотою 514 кілометрів в червні 2007 року. Його головний інструмент - радар з декількома режимами роботи. Апарат завдовжки 4,88 метра і вагою 1,23 тонни всі ці роки фотографував Землю в інтересах науки, але головна частина його місії почалася тільки зараз.

У червні 2010 року в космос відправився близнюк першого супутника - TanDEM-X. Його орбіта гранично близька до орбіти TerraSAR-X. При цьому їх орбіти ще й закручені один навколо іншого для запобігання зіткненню.

Днями DLR провела кілька маневрів, в результаті яких обидва апарати виявилися на відстані всього 350 метрів один від одного. У ході місії відстань буде ще скорочено - до 200 метрів. Такий режим польоту двох майже ідентичних супутників дасть їм стереоскопічний зір. Об'єднаний радар зможе не тільки отримувати об'ємні знімки земної рельєфу, але і відстежувати океанські течії і виконувати інші виміри.

Попередню саму точну картину рельєфу Землі принесла топографічна місія шаттла 2000 року (SRTM). Тоді для формування радара-інтерферометра (InSAR) використовувалося дві антени: одна у вантажному відсіку човника, а друга - на кінці висувною 60-метрової щогли.

У результаті була створена цифрова карта з роздільною здатністю по горизонталі 30 метрів, а по вертикалі - 10-16 метрів. Пара TerraSAR-X і TanDEM-X забезпечить дозвіл по горизонталі в 12 метрів, а похибка визначення висоти точок буде менше 2 метрів. Велику точність може дати тільки зйомка з літака, але вона покриває лише окремі райони і не може забезпечити складання безшовної і повної карти висот всієї Землі.

Німецькі фахівці розраховують до різдва закінчити останні корекції та перевірки систем, після чого почнеться запис. Готовий продукт - 3D-карта з граничною деталізацією - повинен бути готовий в 2014 році, передає BBC News.

Джерело: http://www.livestream.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2155 | Додав: wiktor | Теги: Німеччина, 3D-карта, Земля | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar