Головна » 2012 » Март » 9 » Природа впорається, дайте шанс
08:43
Природа впорається, дайте шанс
  експеримент, болото, Огайо, заболоченняВ Університеті штату Огайо (США) провели цікавий експеримент: в 1994 році там організували два болота і залишили їх у спокої.
  І ось дослідник в галузі навколишнього середовища і природних ресурсів, професор Білл Мітч і його колеги подивилися, що з цього вийшло.
   В одному болоті було посаджено 13 самих звичайних рослин, а друге вчені надали матінці-природі. В резервуари постійно закачувалася вода з прилеглої ріки - все як у «звичайному житті». Так от, сьогодні в обох болотах приблизно однакова кількість видів, і їх майже на 100 більше, ніж було спочатку.
  Взимку 2000-2001 років заболочені території піддалися навалі мускусних щурів, які з'їли практично весь рогіз. Але його місце незабаром зайняв очерет, і топи повністю відновилися.
  Все це говорить про те, що початкові умови не важливі: головне - дозволити заболоченій територій розвиватися природним шляхом.
  Інша мета експерименту полягала у вивченні здатності боліт запасати вуглекислий газ. Так от, незасаженний ставок пов'язував вуглець зі швидкістю 266 г / м ² на рік, а його компаньйон - 219 г / м ². Це набагато більше, ніж показник водно-болотного угіддя Олд-Вуман-Крік біля озера Ері, яке, з його 125-160 г / м ², традиційно вважається зразком для порівняння в подібних дослідженнях.
  Зате істотно різнилися темпи емісії метану. Незасаженное болото випускали приблизно вдвічі більше цього парникового газу - 32 г / м ². Фахівці пояснюють це тим, що ставок більш активно нарощував біомасу.
  Вважається, що прісноводні водно-болотні угіддя звільняють більше метану, ніж поглинають вуглекислого газу, тому це не найефективніший спосіб боротьби з парниковим ефектом. П-н Мітч же стверджує, що його дослідження говорить про зворотне.
  Ще одна сторона експерименту - проблема забруднення води і грунтів. Спочатку ставки чудово справлялися з утримуванням фосфору: в їх засіках залишалося 60% цього елемента. Потім показник знизився до 5%. Що стосується боротьби з нітратами, то тут ситуація трохи краща: відбулося зниження з 40 до 25%.
  Результати дослідження опубліковані в журналі BioScience.
  Підготовлено за матеріалами EurekAlert!.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 3359 | Додав: wiktor | Теги: болото, Огайо, заболочення, Експеримент | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar