Головна » 2011 » Март » 24 » Первісні сміттєві купи могли сприяти утворенню островів на болотах
09:48
Первісні сміттєві купи могли сприяти утворенню островів на болотах
болото, сміття, острів, Флорида      Купи сміття, залишені нашими братами кілька тисяч років тому, могли зіграти роль в утворенні лісистих зон значного біологічного різноманіття на болотистих рівнинах (Еверглейдс) Флориди.

Лісові острова з торф'янистим «захисним покриттям» на 1-2 м підносяться над заболоченими околицями і займають до 40 га. На цих ділянках мешкає в два-три рази більше біологічних видів, ніж в оточуючих мочарах. Це не тільки численні птиці: під час сезону повеней сюди приходять алігатори і Флоріди пума.

Вчені припускали, що більшість великих островів сформувалося над топографічними височинами карбонатної підстилаючої породи. Гейл Муді (Gail Chmura) з Університету Макгілла (Канада) вважає, що не слід відмовлятися від «сміттєвої» гіпотези. Купи харчових відходів, вугілля, вибракуваних знарядь праці та горшкових черепків повинні були злегка підніматися над пейзажем і бути суші навколишніх боліт, що робило їх прекрасним плацдармом для дерев, чагарників та іншої рослинності. Ну а кістки стали б джерелом фосфору - речовини досить рідкісного в Еверглейдс.

Дослідження, проведене канадської групою, показало: те, що раніше вважалося піднятими ділянками підстилаючої породи, насправді не що інше, як карбонатні шари, які залишаються в торф'янистої грунті після випаровування води, що піднімається нагору деревами. Під ними вчені виявили все той же торф і стародавній сміття.

Проте питання про те, як і коли утворилися ці підняті карбонати, залишається відкритим, вважає екогідрології Памела Салліван з Міжнародного університету Флориди. І те, що вони формуються в грунті, а не як частина хронологічній послідовності осадових верств, робить завдання визначення їх віку особливо важкою.

Більш того, сміттєві пагорби (middens), можливо, і стали основою для деяких лісових островів, все-таки не можуть нести відповідальність за всі подібні ділянки, стверджує Крістофер Бернар з Геологічної служби США. Він вивчив кілька островів на сході Еверглейдс і теж виявив підняті карбонатні шари і сміття над торфовищами. Проте аналіз пилку і спор в торфі показав, що дерева, чагарники і папороті росли на островах задовго до приходу людей. Сміттєві купи могли сприяти поширенню рослинності, але навряд чи вони спричинили утворення островів.

Г-н Бернар додає, що, хоча кістки є хорошим джерелом живильних речовин, стільки ж фосфору, якщо не більше, можна знайти в пташиному посліді, який утворюється в цій екосистемі у величезних кількостях.

Новинка! Натисніть слова вище, щоб переглянути альтернативні переклади. Відхилити
Фото: www.flickr.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1844 | Додав: wiktor | Теги: острів, сміття, Флорида, болото | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar