Головна » 2011 » Апрель » 7 » Червоний клен уповільнює грунтоутворення
09:44
Червоний клен уповільнює грунтоутворення
червоний клен, грунтоутворення, посуха, Бостон, експеримент   В умовах посухи в листках червоного клена накопичується багато специфічних танінів, які успішно інгібують ферменти, відповідальні за процеси гниття і грунтоутворення.

Так званий Бостонський кліматичний експеримент, що почався в 2007 році, приніс перші плоди.

У цьому експерименті на дослідних ділянках моделюються різні кліматичні умови для великих груп рослин, фактично для цілих рослинних екосистем. І ось в журналі New Phytologist публікується стаття, в якій екологи з Університету Пердью аналізують наслідки посухи, змодельованої в одному з куточків цієї кліматичної машини.

Дослідники виявили, що при нестачі вологи листя червоного клена (Acer rubrum) накопичують більше танінів, і «стресові» таніни відрізняються за хімічною будовою від звичайних. Зазвичай ці сполуки захищають рослини від інфекцій і рослиноїдних тварин. Але таніни, які акумулюються в листі при тривалій дії посухи (все одно, чи супроводжується вона підвищенням температури чи ні), здатні пригнічувати роботу почвообразующіх ферментів.

За словами вчених, після опадання листя з надлишком танінів уповільнюють процеси гниття і кругообігу органіки. А це означає, що гальмується повернення поживних речовин у грунт у вигляді сполук, які можуть бути засвоєні рослинами. Причому «засухолюбівие» таніни більш міцно зв'язуються з ферментами почвообразующіх бактерій і сильніше пригнічують їх роботу в порівнянні з танинами звичайними.

Отже, посуха збіднює грунт. Рослини на бідній землі гірше забирають вуглекислий газ з атмосфери. При цьому вони віддають грунті листя, які знов-таки гірше розкладаються. Результат: в атмосферу надходить менше вуглекислого газу. Здавалося б, така ланцюгова реакція повинна відбитися на стані не тільки рослин, але взагалі всієї екосистеми, від бактерій до звірів і птахів. Але, як говорить один з дослідників, Джефф Дюкес, слід спочатку підтвердити вплив танінів на грунтоутворення в максимально природних умовах. А також з'ясувати, чи не є це особливістю лише червоного клена і чи здатні інші рослини при посухи теж накопичувати багато модифікованих танінів.

Підготовлено за матеріалами PhysOrg.
Фото: floranimal.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2020 | Додав: wiktor | Теги: Бостон, грунтоутворення, червоний клен, Експеримент, посуха | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar