Головна » 2011 » Апрель » 22 » Проведено перепис бар'єрних островів Землі
22:09
Проведено перепис бар'єрних островів Землі
бар'єр, острів, Земля, карти    Вчені з Університету Дьюка і Мередіт-коледжу (США) за допомогою нових супутникових знімків, топографічних і навігаційних карт нарахували на 657 бар'єрних островів більше, ніж попередники.

У загальній складності на нашій планеті їх виявилося 2 149. Попереднє дослідження проводилося в 2001 році без допомоги загальнодоступних супутникових зображень.

Всі разом бар'єрні острова мають у довжину 20 783 км. Вони, розташовані вздовж усіх континентів, крім Антарктиди, і у всіх океанах, становлять приблизно 10% континентальної берегової лінії Землі. 74% таких островів знаходиться в північній півкулі. Країна з найбільшою кількістю бар'єрних островів - Сполучені Штати Америки. Тут їх 405, вважаючи разом з Аляскою.

Бар'єрні острови захищають нице узбережжі материка від ерозії і бур, а також служать важливим місцем проживання диких тварин. Судячи з цього дослідження, вони утворюються всюди, де є плоский шматок землі поряд з узбережжям, достатня кількість піску, осаду і хвиль для їх переміщення, а також наявний нещодавнє підвищення рівня, що відрізала цей шматок від решти суші. На відміну від «стаціонарних» форм рельєфу, бар'єрні острова виникають, руйнуються, мігрують і з'являються знову в залежності від хвиль, припливів, течій та інших фізичних процесів у відкритому морі.

Раніше вчені вважали, що бар'єрні острова не можуть існувати в місцях із сезонними припливами вище чотирьох метрів. Однак нове дослідження виявило їх уздовж екваторіального узбережжя Бразилії, де навесні приплив досягає цілих семи метрів. Цей ланцюг з 54 островів розтяглася на 571 км біля краю мангрових лісів на південь від гирла Амазонки. Їх не записували в бар'єрні, тому що на старих супутникових фото з низьким дозволом не було видно чіткого поділу між островами і мангровими заростями.

Результати дослідження опубліковані у виданні Journal of Coastal Research.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1932 | Додав: wiktor | Теги: Карти, острів, Земля, бар'єр | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar