Головна » 2010 » Сентябрь » 19 » Острів Зміїний трісне навпіл
21:46
Острів Зміїний трісне навпіл
острів, Зміїний, розмивання, ОНУ         Острів Зміїний рано чи пізно зникне з лиця землі. За словами декана геолого-географічного факультету ОНУ імені Мечникова Євгена Черкеза, морські хвилі, опади та породжувані ними зсуви щорічно «з'їдають» смужку берега шириною в десятки сантиметрів. Крім того, є тенденція до підвищення рівня моря. До недавнього часу учені вважали, що площа острова - 20,5 гектара, але потім визначили, що залишилося не більше 17 га. Звичайно, повністю під воду український форпост у Чорному морі піде не раніше, ніж через кілька тисячоліть, однак є й інша проблема. Як відомо Зміїний складається з двох нерівних частин, розділених вузьким (всього 90 метрів шириною) перешийком. Причальний комплекс і житлові корпуси знаходяться на меншій частині. Так ось, в тілі перешийка є глиняні вкраплення, які розмиваються особливо швидко, і, як стверджує директор комунального підприємства «Острівне» Віктор Острогляд, якщо не вжити термінових заходів, «незабаром у нас буде два острови». А це, ясна річ, поставить жирний хрест на амбіційних планах колишнього і нинішнього керівництва країни перетворити Зміїний у «туристичну Мекку».

Нагадаємо, на острові збираються побудувати цілий комплекс будівель, що включає готель, кафе, кінотеатр і навіть фітнес-клуб. Крім того, тут мають з'явитися церква, сміттєспалювальні підприємство, устричне господарство і вітроелектростанція.

Єдиний варіант врятувати Зміїний - берегоукріплення. Роботи почалися чотири роки тому, але після рішення Гаазького суду, який визначив, що острів не має враховуватися на користь України при розділі багатого нафтою континентального шельфу, фінансування їх припинилося. Підряднику не заплатили навіть за 2008-й рік. Він подав до суду на замовника - обласне управління капбудівництва, - вимагаючи повернути йому 2,5 млн грн. Позов до цих пір розглядається, розповів «Сьогодні» начальник інвестиційно-договірного відділу облУКСа Віктор Тюхтя. «Ми і минулого року, і в цьому просили Кабмін виділити гроші на завершення берегоукріплення та погашення боргу, однак безуспішно», - сказав він.

У свою чергу, губернатор Одеської області Едуард Матвійчук запропонував передати Зміїний на баланс Мінпаливенерго: мовляв, якщо поблизу розробляють нафту, нехай і островом займаються енергетики. За словами чиновника, глава відомства Юрій Бойко обіцяв подумати.

Джерело: http://www.segodnya.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3199 | Додав: wiktor | Теги: острів, ОНУ, розмивання, Зміїний | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar