Головна » 2011 » Апрель » 17 » Створено трьохвимірну карту стародавнього міста імперії майя
20:29
Створено трьохвимірну карту стародавнього міста імперії майя
 майя, імперія, місто, Кам'яна голова, Холтун, археологія, карта     Археологи створили першу тривимірну топографічну карту захованого протягом сторіч у джунглях Гватемали стародавнього міста майя, відомого сьогодні під назвою «Кам'яна голова». На карті відображено всі стародавні монументальні будови цього городища.

За словами археолога Бріджит Ковацевіч (Brigitte Kovacevich) з факультету антропології Південного методистського університету (Даллас, США), тривимірна карта відображає місце розташування і розмір всіх споруд, побудованих в типовому для майя архітектурному стилі. Це 20-метрова потрійна піраміда, астрономічна обсерваторія, майданчик для ритуальної гри в м'яч, численні площі і насипу, під якими, ймовірно, ховаються житлові будинки знаті та простого люду. На карті можна побачити як розташування будівель по відношенню один до одного, так і їх місце розташування щодо пагорбів і рівнин Центрального Озерного сільськогосподарського району на півночі Гватемали.

Ковацевіч, спеціаліст з культури Месоамерики і одна з керівників міжнародної дослідницької команди, отримала дозвіл уряду Гватемали на вивчення цього археологічного пам'ятника. Вона розповіла, що всі ці споруди були зведені в період між 800 роком до н.е. і 900 роком н.е. і ніколи раніше не вивчалися археологами.
Холтун розповість про ранню історію майя

Цивілізація майя в «класичний» період своєї історії (200-900 рр..) Являла собою безліч величезних міст-держав з населенням у десятки тисяч людей, розташованих на великій території. Цими містами правили царі, які зводили величні палаци і пірамідальні храми. Міста, в свою чергу, об'єднувалися в різні політичні та економічні союзи. Розквіт цієї древньої культури в класичний період добре відомий завдяки численним археологічним дослідженням таких найбільших міст як Тікаль, який був центром одного з наймогутніших держав майя - Мутульского царства.

Місто «Кам'яна голова» (Head of Stone), який на мові майя називається Холтун, в доклассический період (600 р. до н.е. - 250 р. н.е.) представляв собою відносно невелике поселення: його населяли не більше 2000 осіб. Холтун розташований всього в 35 км на південь від Текаля, це приклад того, як виглядали величезні міста-держави майя в період до свого розквіту.

За словами Ковацевіч, розкопки такого маленького міста допоможуть археологам більше дізнатися про торговельні шляхи і союзах майя в ранній період їх історії, про значення ритуалів у процесі розвитку політичної влади, про самій появі цієї політичної влади і про становлення правлячих династій. «Ми намагаємося дізнатися більше про те ранньому періоді, коли міста були зовсім невеликими і у майя ще існував общинний лад. Сьогодні вченим практично нічого не відомо про становлення незалежно форми правління у цього народу, про те, як окремі особистості отримували політичну владу в цих суспільствах, як громади еволюціонували в держави і з чим був пов'язаний криза цивілізації в період між 100 і 250 роками », - розповіла дослідниця.
Розташування Холтуна

«Кам'яна голова» стоїть на ділянці тропічного лісу, сьогодні оточеного пасовищами і полями. Ця ділянка розташована на вапняковому укосі, який, судячи з усього, підвищував обороноздатність місцевих жителів. Понад 100 будівель Холтуна знаходяться під шаром тропічних рослин і грунту. Довжина городища становить близько кілометра, а ширина - близько 500 м. Високий пагорб Холтуна помітний навіть серед буйної рослинності джунглів.

Як і більшість інших стародавніх міст майя, цей археологічний пам'ятник не уникнув уваги мародерів, які прорили численні тунелі під древніми будовами. Ковацевіч разом з колегами вивчили ці тунелі, а також заклали кілька розвідувальних шурфів, щоб визначити план археологічних робіт.
Релігійний центр міста

На тривимірній карті виділена «група Е» («E Group»), яка являє собою центральний релігійний комплекс міста майя. Ці будівлі, які, судячи з усього, служили астрономічною обсерваторією, були зведені в період між 600 роком до н.е. і 600 р. н.е. Ступенева піраміда і довге, витягнуте в плані будова, орієнтоване строго по осі північ-південь, служили для спостереженням за рухом небесних світил і були пов'язані з культом вшанування предків. «Звідти було зручно спостерігати за сходом сонця в ході сонцестоянь протягом усього року. Це також було важливо для ведення сільськогосподарських робіт. Завдяки цим спостереженням місцеві жителі вирішували, коли садити насіння і коли збирати врожай. Люди, які створили ці пам'ятки, використовували свої знання, щоб показати своїм послідовникам, що вони можуть «контролювати» зміну пір року », - розповіла Ковацевіч.

Поряд з «групою Е» знаходяться чотири будівлі, розташовані фасадами один по відношенню до одного. У центрі цієї групи знаходиться невеликий дворик. Судячи з усього, це були житлові будівлі, а у дворі люди обробляли і готували їжу. «Близькість цього житлового комплексу до будівель« групи Е »свідчить про те, що тут могли жити представники ранньої еліти, можливо, місцеві правителі. У той час як раз починалося становлення незалежно форми правління », - додала дослідниця.
Кам'яна міфологія

На півночі городища Холтун розташована потрійна піраміда, побудована між 300 роком до н.е. і 300 роком н.е. Три піраміди заввишки близько 3 метрів стоять на вершині платформи, яка, у свою чергу, підноситься над джунглями на 18 метрів. Центральна піраміда орієнтована на південь, а дві сусідні дивляться всередину на центральну площу. Платформа була побудована на місці іншого, більш давньої споруди, яке зараз виявилося під землею. Ця перша платформа прикрашена кам'яними масками, які видно з тунелів, проритих колись грабіжниками.

«Деякі археологи вважають, що така конфігурація втілює елементи міфології майя: піраміди являють собою три камені творіння, які були дані богами для створення першого будинку й вогнища, тобто людської цивілізації. Втілення цього міфу в камені свідчить про побожності місцевих жителів і шанування предків », - розповіла Ковацевіч.

У класичний період історії майя зазвичай ховали своїх правителів в пірамідах. Однак такого звичаю ще не існувало в доклассический період: у той час правителів зазвичай ховали на території їх резиденцій. Ковацевіч вважає, що археологи цілком можуть знайти таке поховання при розкопках житлових будинків Холтуна. «Поховання предків під підлогою будинків залишалися поруч із родиною, яка їх вельми шанувала. Чим більше предків було у жителів будинку, тим частіше їм доводилось переробляти підлогу, настилати новий. Таким чином, курган ставав все вище і вище. А людина, у якого було найбільше родинних зв'язків, найбільше предків, отримував більш високий статус у суспільстві », - пояснила археолог.

Дослідники почнуть розкопки Холтуна цього літа. Ковацевіч представила доповідь «" Кам'яна голова ": археологічні дослідження городища майя Холтун в Гватемалі» на 76-й щорічній конференції Товариства американських археологів в Сакраменто (Каліфорнія), яка відбулася в період з 30 березня по 3 квітня. У вивченні Холтуна брали участь Майкл Каллаган (Michael G. Callaghan) з Техаського університету (Арлінгтон, США), Патрісія Кастілло (Patricia R. Castillo) з Університету Сан-Карлос (Гватемала) і Родріго Гусман (Rodrigo Guzman) з Університету дель Валле ( Гватемала).
Фото: goroda3d.ru
Джерело: http://www.infox.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3600 | Додав: wiktor | Теги: Майя, місто, імперія, Холтун, карта, археологія, Кам'яна голова | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar