Головна » 2011 » Декабрь » 21 » Вітроенергетика може принести користь посівам
07:45
Вітроенергетика може принести користь посівам
 вітер, енергетика, США, посівНа Середньому Заході США проходить велике дослідження, присвячене впливу вітроенергетики на кукурудзу.
  Його результати можна буде застосувати всюди, де є сусідами турбіни і ферми, хоча погодні умови і сільгоспкультури можуть бути різними.
  Один з найбільш очевидних шляхів, яким вітряні турбіни могли б допомогти сільському господарству, полягає в перемішуванні повітря, внаслідок чого посіви отримали б більше вуглекислого газу. Юджин Текл з Університету штату Айова (США) відзначає, до речі, що «завдання» кукурудзи якраз в тому і полягає, щоб поглинути стільки вуглекислого газу, скільки вона зможе.
  Крім того, змусивши повітря рухатися, турбіни можуть зменшити кількість роси на листках у нічний час. Це допоможе скоротити кількість захворювань, зокрема тих, що викликаються грибком, зазначає пан Текл. Скажімо, для Айови це було б просто чудово, бо там зміна клімату призводить до підвищення вологості. (Зауважимо, що за кількістю потужності вітроустановок, введених в експлуатацію в 2011 році, Айова поступилася тільки Техасу.)
  Є ще один сприятливий момент. Оскільки турбіни перемішують повітря і знижують швидкість вітру, ночі стають теплішими (нічні заморозки на грунті трапляються рідше), а дні - прохолодніше (задушливі дні теж не допомагають урожаю). Традиційно для досягнення цього ефекту прийнято обсаджувати поля по краях деревами. З іншого боку, більш теплі ночі приведуть до зростання випаровування, тобто більше вуглецю, поглиненого днем, буде віддано вночі. І це не дуже добре.
  Загалом пан Текл вважає, що кінцевий ефект буде позитивним, хоча складних і неоднозначних аспектів безліч. Щоб перейти від слів до справи, вчений скооперувався з Джулі Лундквіст з Національної лабораторії поновлюваних джерел енергії. За допомогою лідара вони виміряли кружляння повітря позаду турбін і представили попередні підсумки аналізу отриманих даних на конференції Американського геофізичного союзу.
  Нинішні турбіни, як правило, розташовуються на висотах близько 80 м, і лідар показав, що найсильніша частина «кільватера» тягнеться за вітром приблизно на дві або три висоти вітроустановки. Турбулентність поширюється разом з цим потоком. Де і за яких обставин останній досягає землі, ще належить з'ясувати.
  Підготовлено за матеріалами National Geographic.
Фото: epochtimes.com.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 3643 | Додав: wiktor | Теги: США, енергетика, посів, вітер | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar