Головна » 2010 » Июнь » 1 » Вірогідність потужного землетрусу біля західних берегів США недооцінювалася
20:31
Вірогідність потужного землетрусу біля західних берегів США недооцінювалася
  Група американських геологів, очолювана Крісом Голдфінгером (Chris Goldfinger) з Університету штату Орегон, представила уточнену оцінку ймовірності того, що в найближчі 50 років поблизу району Тихоокеанського Північно-Заходу (включає штати Вашингтон і Орегон і канадську провінцію Британська Колумбія) відбудеться землетрус магнітудою 8, 0 або вище.

Раніше експерти вважали ймовірність такої події рівну  всього 10-15 відсоткам.  Нові дані піднімають це значення відразу до 37%.

Автори роботи вивчили більше 80 бурових проб, взятих з морського дна в проміжку між канадським островом Ванкувер і мисом Мендосіно на півночі Каліфорнії. Точки відбору проб лежали поблизу зони субдукції каскаду, що протягнувся приблизно на 1 000 км уздовж північно-західного узбережжя США. Ця зона розділяє літосферні плити Хуан-де-Фука, Горда, Експлорер і Північноамериканську плиту.

Використовуючи методи радіовуглецевого датування, вчені відновили десятитисячолітню історію землетрусів у вказаному районі. Дев'ятнадцять подій, про більшу частини яких фахівці вже знали, мали магнітуду близько 9 і були порівнянні з руйнівним землетрусом 2004 року в Індійському океані. Крім того, геологи виявили сліди 22 менш потужних землетрусів магнітудою 8.

Попередні оцінки базувалися на даних про найбільш значущі підземні поштовхи, внаслідок чого середній інтервал повторення землетрусів в зоні субдукції встановлювався на рівні 500 років. Група пана Голдфінгера, збільшивши загальне число відомих подій до 41, визначила і новий інтервал, який тепер складає всього 240 років. Останній потужний землетрус у розглянутій області стався в 1700 році; отже, час для нового руйнівного коливання поверхні Землі вже настав.

«Чиновникам, я думаю, варто було б подивитися на ці цифри і з'ясувати для себе, що землетрус в найближчі 50 років - це цілком реально», - підсумовує Кріс Голдфінгер.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1809 | Додав: wiktor | Теги: вірогідність підземних поштовхів, США, геологічна служба, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar