Головна » 2010 » Июнь » 8 » Конвективні потоки в мантії утворили цілі гірські хребти
20:02
Конвективні потоки в мантії утворили цілі гірські хребти
  Про те, що зіткнення тектонічних плит призводить до вивержень вулканів, знає кожен третій випускник середньої школи. Але чому деякі вулкани вивергаються навіть далеко від кордонів плит? Дослідники припустили, що вулкани і гори, розташовані в районі Середземного моря, наприклад, можуть рости під тиском напіврідкої мантії, «натискаючи» на земну кору знизу.

«Місце розташування підвищень і заглиблень в різних точках Землі не обмежується кордонами тектонічних плит. Ви можете спостерігати тектонічну активність навіть на значній відстані від них », - стверджує співавтор дослідження, Торстен Беккер (Thorsten Becker) з Університету Південної Каліфорнії.

Проведене дослідження пояснює підняття і вулканізм у «рухомих поясах» - фрагментах земної кори, «плаваючих» між континентальними плитами, - з потоком мантії.

Розроблена вченими модель допоможе передбачити підняття земної кори і можливі виверження вулканів, у тому числі в Гімалаях і Північно-Американських Кордильєрах.

«Тепер у нас є засоби, які допоможуть відповісти на всіх питання», - стверджує Беккер.

Вчені і раніше припускали можливість існування зв'язку між апвелінгом мантії і вулканізмом. Але дослідження команди Беккера вперше вивчило такий вплив на рухомі полюси.

Беккер і його колега Клаудіо Фаччена (Claudio Faccenna) з Римського університету упевнені, що дрібні конвекції в мантії частково відповідають за формування рухомих поясів.

Мантія, рівень якої знижується на стику плит, намагається «проплисти» далі й виштовхує земну кору, викликаючи її рухи, які, будучи навіть неймовірно повільними, невблаганно зміщують гори - як поступово, так і за допомогою землетрусів і вивержень.

Дослідники виявили два гірських хребта, «вирощених» таким чином потоком мантії - плато Месета в Іспанії і Міцпи у Франції.

Беккер і Фаччена прийшли до висновку про вплив на досліджувані ними процеси потоку мантії шляхом інтерпретації сейсмічної томографії мантії, дозволяє одержати уявлення про глибини Землі, використовуючи сейсмічні хвилі.

Припустивши, що швидкість хвиль головним чином залежить від температури земної кори і мантії (хвилі поширюються повільніше в більш гарячому речовині), автори використовували різницю температур для моделювання напрямки мантійної конвекції.

Області висхідного потоку співпали з підняттями і вулканічною активністю далеко від кордонів тектонічних плит.

«Циркуляція мантії - це набагато більш важливе явище, ніж вважалося раніше. Вона здатна створити потужний апвелінг навіть далеко від зон субдукції », - говорять  автори.

Джерело: http://science.ua

Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3947 | Додав: wiktor | Теги: зони субдукції, земна кора, мантія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar