Головна » 2013 » Март » 18 » Землетруси створюють золоті жили в одну мить
19:20
Землетруси створюють золоті жили в одну мить
   Давно відомо, що золоті жили формуються в мінеральних відкладеннях гарячих рідин, що проходять через глибокі тріщини в земній корі. За новими даними, цей процес може протікати практично миттєво - можливо, в декілька десятих доль секунди.
  Це відбувається уздовж тріщин (fault jogs), що з'єднують основні лінії геологічних розломів, пояснюють Діон Уезерлі з Квінслендського університету (Австралія) і Річард Хенлі з Австралійського національного університету.
    Під час землетрусів боки розломів ковзають і труться одна об одну, і такі тріщини просто відкриваються. Вчені зацікавилися тим, що відбувається з рідиною, що циркулює через тріщини. Виявилося, що виникає швидка розгерметизація, тобто в області високого тиску глибоко під землею тиск різко наближається до того, що ми відчуваємо на поверхні. Наприклад, землетрус магнітудою 4 на глибині 11 км приводить до того, що тиск у раптово розкритій тріщині знижується з 290 до 0,2 МПа (для порівняння: тиск на рівні моря дорівнює 0,1 МПа).
  Коли мінералізована вода з температурою близько 390 ° C відчуває подібний перепад тиску, рідина швидко випаровується і мінерали кристалізуються майже миттєво. З часом з навколишніх порід в щілину просочується все більше рідини, і початковий тиск відновлюється. Це не відбувається одномоментно, і в проміжку виникає крихітна золота жила.
  Чим могутніший землетрус, тим сильніше впаде тиск, але для золотої жили це буде вже перебір. Для великого перепаду достатньо маленького поштовху. Наприклад, при магнітуді 2, яку виробляє ковзання на 130 мкм уздовж 90 см розлому, тиск вже скаче на 50%.
   Ось чому породи з відкладеннями золотовмісного кварцу часто «оброблені» павутиною крихітних золотих жил. «У кожній зоні розлому щорічно відбуваються тисячі і сотні тисяч невеликих землетрусів, - відзначає пан Уезерлі. - За сотні тисяч років крихітні золоті жилки складаються в щось більше ».
  Тепер ви знаєте, де шукати золото, але Такаакі Тайра з Каліфорнійського університету в Берклі (США) вважає, що користь від дослідження цим не обмежується. Моделі землетрусів практично не враховують тиску рідини при прогнозуванні афтершоків, і нові дані можуть це виправити.
   Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Geoscience.
   Підготовлено за матеріалами Nature News.
   Варто також  поцікавитися Turboseo: поисковое продвижение сайта.
Фото: focus.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru/741024/
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2673 | Додав: wiktor | Теги: Тиск, Золото, жила, тріщини, руда | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar