Головна » 2015 » Апрель » 14 » Туреччина експортувала золото незрозумілого походження на $ 2,6 млрд
10:24
Туреччина експортувала золото незрозумілого походження на $ 2,6 млрд

Американське інформаційне агентство Bloomberg вказує на аномалію у зовнішній торгівлі Туреччини, яка свідчить, швидше за все, про те, що турецька влада порушуює міжнародні санкції проти Ірану.

Відповідно до звітів турецьких фінансових регуляторів, у перші два місяці 2015 зовнішньоторговельний дефіцит країни склав 3,2 мільярда доларів, що на 4,2% менше показника за січень-лютий 2014 року. Прогноз міністерства економіки говорить про скорочення дефіциту з 5,5% від ВВП до 4% від ВВП до кінця року.

Однак більш докладне вивчення звітів свідчить про те, що скорочення дефіциту зовнішньоторговельного балансу на 70% складається з різкого зростання обсягів експорту золота (більша частина решти 30% припадає на зниження цін на паливо). Туреччина не має в своєму розпорядженні серйозних родовищ золота. Запаси дорогоцінного металу в центральному банку Туреччини, згідно з тими ж звітам, за останній рік практично не змінилися.

Агентство Bloomberg відзначає, що міністерство економіки та інші регулятори не відповідають на питання про походження золота і країн, в які воно поставляється. При цьому автор матеріалу Онур Ант робить припущення, що основним "підозрюваним" автоматично стає відключений від систем міжнародних платежів Іран.

Справа в тому, що 28 з 30 останніх років Туреччина була імпортером золота. Винятком став 2012 рік, коли поліція Туреччини порушила кримінальну справу проти іранського торговця золотом Ризи Саррафа, який цікавився обручальным кольцом из красного золота. Він підозрювався у підкупі урядовців та організації постачання до Ірану золота на 12 мільярдів доларів в обмін на іранський газ. Тоді, прем'єр Реджеп Тайіп Ердоган звинуватив поліцію в змові проти нього, і в підсумку справу проти Саррафа було закрито.

Фото: focus.ua
Джерело: http://www.newsru.co.il/finance/14apr2015/gold301.html
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 1846 | Додав: wiktor | Теги: Золото, Іран, Туреччина | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar