Головна » 2011 » Апрель » 22 » Золото вбиває ліси
22:12
Золото вбиває ліси
ліс, Амазонка, обезліснення, золото, видобуток    Зростання цін на золото ... прискорило темпи збезлісення в деяких частинах перуанської Амазонії.

З 2003 по 2009 рік у двох золотодобувних областях вони зросли в шість разів. Під час одного дворічного періоду, коли ціни неухильно збільшувалися, від лісу щодня звільнялася площа розмірами в чотири з половиною футбольних поля.

Крім того, зареєстровано експонентний ріст використання ртуті, яка допомагає шахтарям видобувати золото з землі. Як результат, концентрація токсичних металів в атмосфері, воді і амазонських рибах збільшилася.

Провідний автор дослідження Дженніфер Свенсон з Університету Дьюка (США) відзначає, що на видобуток золота як джерело збезлісення і забруднення навколишнього середовища в басейні Амазонки звертається непростимо мало уваги. Як правило, вчені фокусуються на сільському господарстві, нафти, лісозаготівлі та будівництві доріг.

Ситуація ускладнюється тим, що перуанська шахтарі відносяться до найбідніших верств населення. «Здобиччю золота займається тут не велика зла корпорація, а купа справжніх бідняків, у яких немає альтернативи», - підкреслює фахівець.

Вчені проаналізували супутникові зображення лісів в околицях рудників у Мадре-де-Дьос. З 2003 по 2009 рік зникло більше 6 600 га лісу, який знищили для потреб гірськдобування. Це більше, ніж знадобилося розчистити для будівництва нових населених пунктів.

За той же період золото зростало в ціні приблизно на 18% щороку: в 2003-м унція коштувала $ 300, а в 2010-му - $ 1 100. Днями був узятий історичний рубіж в $ 1 500. Сьогодні річний темп зростання вартості золота становить 29%: нічого подібного історія ще не знала.

Тим не менш старателі перебувають у жахливих умовах: 12-годинні зміни, шестиденний робочий тиждень, високий ризик поширення малярії, лейшманіозу та інших захворювань. А от середня продуктивність - лише один грам (0,04 унції) на кожні 24 години пекельного праці. Шахтарі працюють групами по чотири людини, і бригаді дістається тільки 10% від вартості того, що вони знаходять ...

Результати дослідження опубліковані в журналі PLoS One.
Фото: focus.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2095 | Додав: wiktor | Теги: видобуток, ліс, Золото, амазонка, обезліснення | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar