Головна » 2013 » Август » 15 » Земну мантію запідозрили в розігріві Гренландії
11:18
Земну мантію запідозрили в розігріві Гренландії
   Міжнародна група дослідників виявила, що тепло мантії надає відчутний вплив на крижаний щит Гренландії. Стаття дослідників з'явилася в Nature Geoscience.

У більшості кліматичних моделей, що описують клімат над сушею або морем, літосферним теплом нехтують - основними «двигунами» клімату в цих регіонах виступають повітряні потоки і Сонце. Ситуація інша, якщо йдеться про регіони з відносно тонкою земною корою, перманентно покритих льодом.

У рамках нової роботи вчені побудували таку, що враховує літосферне тепло - комп'ютерну модель крижаного щита Гренландії. 

Подібні факти зображені на stock photo 

Потоншення земної кори в цьому регіоні частково обумовлено тиском крижаної маси - її товщина складає всього 70-80 кілометрів (точного обгрунтування, чому земна кора тут така тонка, до цих пір немає). 

Отримані розрахунки показали хороше узгодження з експериментальними даними. Так, наприклад, вченим вдалося пояснити, чому на досить великій глибині під крижаним щитом спостерігаються різкі перепади температур на одній і тій же глибині - такого роду плями були отримані в моделі.

Такого роду дослідження становлять значний інтерес: в даний час Гренландія, за різними підрахунками, втрачає близько 200 мільярдів тонн льоду щорічно. Утворилася в результаті прісна вода впливає на кліматичні зміни по всій планеті.
 


Фото: focus.ua
Джерело: http://lenta.ru/news/2013/08/12/greenland/
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2287 | Додав: wiktor | Теги: Гренландія, розігрівання, мантія, кора, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar