Головна » 2010 » Август » 9 » Гренландія втратила крижину
08:43
Гренландія втратила крижину
Гренландія, айсберг, льодовик ПетерманнаГігантський крижаний острів, чиї розміри в чотири рази перевершують площу Манхеттена, відколовся в минулий четвер від одного з двох основних льодовиків Гренландії - льодовика Петерманна. Площа гігантської крижини складає 260 кв. км, а товщина - 50 м. Вчені говорять, що таких великих айсбергів не було в Арктиці майже 50 років, повідомляє агентство Reuters.

Зараз айсберг дрейфує між Гренландією і Канадою і найближчим часом має увійти в протоку Нареса, що в 1000 км на південь від Північного полюса. Вчені говорять, що прісної води в Айсбергу достатньо для того, щоб забезпечувати всі громадські водопостачання США протягом 120 днів. Величезна крижина може або допливти до суші, або розколотися на маленькі шматки, або ж буде повільно рухатися на південь, де створить перешкоду судноплавству.

Фахівці не можуть пояснити, відкололася крижина чи під впливом глобального потепління, оскільки збір інформації про перебіг і температурі морської води навколо льодовика ведеться тільки з 2003 року. Перебіг морської води під льодовиками вважається однією з основних причин відділення айсбергів в Гренландії.

Але, як би там не було, перші шість місяців 2010 року стали рекордно жаркими у всьому світі. У зростанні атмосферних температур звинувачують як феномен Ель Ніньо (температурна аномалія біля поверхні океану), так і виріс обсяг викидів парникових газів, що утворюються в результаті діяльності людини.

Нагадаємо, що на Землі прийнято виділяти три найбільші району освіти айсбергів - Гренландія (цей острів поставляє 10-15 тис. плаваючих крижин кожен рік), острови Канадського Арктичного архіпелагу і шельфові льодовики Антарктиди. Нещодавно було встановлено, що дрейфуючі айсберги діють на навколишні їх води так, що ті починають поглинати більше двоокису вуглецю, що сприяє очищенню планети.

Експерти ЮНЕП (програми ООН із захисту навколишнього середовища) неодноразово попереджали, що через зміни клімату та всесвітнього потепління світові запаси снігу і льоду тануть швидше очікуваного. За їх даними, швидке танення світових льодовиків може в тій чи іншій мірі торкнутися близько 40% населення Землі.

«Навколо Світу» розповідав, що в 2008 році від західної частини Антарктиди відколовся шматок льоду, в сім разів перевищує розміри Манхеттена. Айсберг, площею близько 570 кв. км, почав свій рух 28 лютого 2008. Розташований на краю шельфового льодовика Вілкінса (Wilkins ice shelf), він був частиною Антарктиди принаймні останні півтори тисячі років.

Найбільший айсберг за історію спостережень відколовся від Антарктиди в 2002 році. Цей уламок льоду, названий В-22, за розмірами в дев'ять разів перевершує острів Сінгапур. Площа айсберга склали понад 5,5 тис. кв. км.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2010 | Додав: wiktor | Теги: Гренландія, льодовик Петерманна, Айсберг | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar