Головна » 2010 » Июль » 29 » Вчені пробурили наскрізь гренландський льодовик
13:53
Вчені пробурили наскрізь гренландський льодовик
Гренландія, льодовик, буріння    Міжнародна група вчених з 14 країн після п'яти років буріння гренландського льоду товщиною 2537,36 м нарешті досягла скельної породи!

Найпопулярніші нижні шари льоду відносяться до емського міжльодовиковикового періоду (130-115 тис. років тому) - останній на даний момент період в історії планети, коли глобальна температура була трохи вище, ніж зараз. Для кліматологів це безцінні зразки, які допоможуть у прогнозуванні швидкості росту рівня моря і фінальній його позначки. «Якщо еемскій період не відрізнявся стабільністю, тоді моделі майбутніх змін у зв'язку з парниковим ефектом хибні», - підкреслює керівник проекту Дортен Даль-Йенсен з Копенгагенського університету (Данія).

У той час в Гренландії було на 3-5 ˚ C тепліше, ніж зараз. Якщо не вжити заходів по різкому скороченню викидів парникових газів, то до 2100 року температура зросте на 6 ˚ C, за оцінками Міжурядової групи експертів зі зміни клімату. Деякі країни добровільно взяли на себе зобов'язання щодо скорочення емісії, але навіть за умови їх виконання температура все одно підніметься на 3,5-4 градуси в порівнянні з епохою, що передувала промислової революції. У XX столітті стовпчик підріс на 0,8 ˚ C.

Дослідження також допоможе відповісти на питання, яке поточний стан гренландського льоду. Одні вчені стверджують, що воно досить стабільний, інші впевнені в тому, що всі розтане протягом століть. Це призведе до зростання рівня моря на метр і позбавить притулку мільйони людей.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2315 | Додав: wiktor | Теги: Буріння, Льодовик, Гренландія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar