Головна » 2012 » Январь » 22 » Знайдено можливе пояснення «аномалій» обертання Землі
21:54
Знайдено можливе пояснення «аномалій» обертання Землі
   аномалія, обертання, Земля, мантія, ядро Експерименти з оксидом заліза FeO, проведені геофізиками із США і Японії, вказали на можливе пояснення «аномалій» обертання Землі - незначних варіацій тривалості дня та змін положення осі планети.
  Найімовірніше, ці флуктуації пов'язані з тим, що швидкості руху твердого внутрішнього ядра, рідкого зовнішнього ядра і мантії дещо різні. Точні параметри обертання в такій моделі визначаються тертям і електромагнітним взаємодією металевих ядер; дійсно гарна відповідність спостереженням можна отримати тільки в тому випадку, якщо мантія і рідке ядро ​​теж будуть активно взаємодіяти. Для цього силікатній мантії необхідний провідний шар.
  Близько 20 років тому вчені припустили, що необхідні провідні властивості в умовах високого тиску і температури набуває оксид заліза. У нижній мантії другим за поширеністю мінералом стає ферроперіклазив, а тому й FeO, який теоретично міг би створити металевий шар, тут досить багато.
  Щоб перевірити цю теорію, автори виконали серію дослідів із зразками Fe0, 96O, які розміщувалися в алмазній ковадлі і підігрівалися лазерним випромінюванням. Опір зразків оцінювався за допомогою золотих електродів, а вимірювання, що проводяться по рентгенодифракційній методиці, дозволяли відстежувати структурні перетворення оксиду заліза.
  Тиск в експериментах піднімався до 141 ГПа (1,41 млн атмосфер), а температура - до 2480 К. Як виявилося, приблизно на 70 ГПа і 1 900. Оксид заліза справді «металізується», причому ніяким структурним фазовим переходом це не супроводжується. Оскільки температура на межі розділу ядра і мантії (~ 3 700 К) перевищує досягнуті лабораторні значення, характеристики FeO, що знаходиться в цій галузі, геофізики розрахували самостійно, орієнтуючись на залежності, отримані дослідним шляхом. На щастя, і на 3 700 К (при тиску в 135 ГПа) FeO зберіг металеві властивості: його оціночна питома електропровідність при цьому склала 9 • 104 См/м.
  Повна версія звіту опублікована в журналі Physical Review Letters; препринт статті можна завантажити з сайту arXiv.
  Підготовлено за матеріалами ScienceNOW.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2274 | Додав: wiktor | Теги: аномалія, ядро, мантія, Обертання, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar