Головна » 2011 » Июль » 21 » Життя у містах зводить нас з розуму
16:19
Життя у містах зводить нас з розуму
  Земля, урбанізація, місто, міський спосіб життя 50% всіх жителів Землі вже живе в містах, а до 2050 року в "кам'яних джунглях" остаточно влаштується 70% жителів нашої планети. Міста дають увазі Homo sapiens безліч переваг: більш якісне медичне обслуговування, освіта, фінансове "благополуччя". Життя у містах більш енергоефективним. Тим не менш, все в цьому світі має переваги і недоліки, чимось доводиться жертвувати завжди. Життя в містах не є винятком. Жителі в містах частіше страждають від певного виду хвороб (ожиріння, захворювання органів дихання), у тому числі і психічних. На «душевних» недугах ми і зупинимося детальніше.
   Дослідження деяких вчених свідчать про те, що у міських жителів, на відміну від сільських, ризик виникнення психічних розладів на 21% вище, а погіршення настрою на 39%. Причому ризик виникнення шизофренії серед тих, хто народився і виріс у селі, а потім перебрався до міста в 2 рази вище, ніж у людей, все дитинство яких пройшло в місті.
   Jens Pruessner, науковий співробітник канадського університету Макгілла, з групою однодумців вперше встановив дві конкретні області мозку, які задіяні у розвитку процесів стресу, пов'язаного з життям у місті.
  У результаті проведення трьох експериментів за допомогою магнітно-резонансної томографії головного мозку дослідники довели, що дитинство і життя, проведені в місті надають певний вплив на стресову активність головного мозку. Причому високий рівень цієї стресової активності може зберігатися і після того, як людина покинула місто.
  У якості "піддослідних" канадськими вченими були обрані 32 добровольця, до складу яких увійшли, як жителі сільської місцевості, так і міст, чисельність населення яких перевищувала 100000 чоловік.
  В процесі експерименту однієї "піддослідного" групі, що складається із сільських та міських жителів, задавалися арифметичні задачки, при цьому експериментатор жорстко критикував їх арифметичні здібності (справа доходила аж до погроз відлучення від експерименту через "неймовірною тупості").
  Під час цієї "екзекуції" безпристрасний магнітно-резонансний томограф зафіксував активність у двох зонах головного мозку: мигдалині і поясний корі. Найвища активність в цих двох зонах мозку відзначалася в головному мозку жителів міст. Причому, чим більше було місто, тим відзначалася більш виражена стресова активність вищезазначених зон головного мозку
   Іншій групі пощастило більше, вони займалися арифметичними обчисленнями без будь-якого психологічного впливу. Активність "стресових зон" головного мозку у членів цієї групи була значно нижчою. Причому відмінностей у рівні активності цих зон у міських і сільських жителів виявлено не було.

-
У принципі, результати цих досліджень не здалися мені чимось дивним.
Розвиток і існування виду Homo sapiens відбувалося на лоні природи. Людина розумна влаштувався в бетонних джунглях буквально вчора. Свіжий чисте повітря, наповнене ароматами квітів і трав, чарівні погляд зелені краєвиди, заспокійливу спів птахів, і раптом все це відразу стає сірим, заповненим какофонією звуків, токсичними газами і натовпами людей. Наш вид просто не міг за такий короткий проміжок часу адаптуватися до нового середовища проживання. У результаті в місті, цієї чужої середовищі існування, людина живе в стані перманентного стресу. Стрес, як відомо, тягне за собою появу адаптацій необхідних для виживання в новому середовищі проживання, але перш ніж ці адаптації виробляться, пройде багато часу. Цікаво, яким буде Homo Urbanicus через десятки і сотні тисяч років тому?
  Тепер про натовпи людей ...
  Чисельність спільнот первісних людей навряд чи перевищувала 230 осіб (Число Донбара для виду Homo sapiens, що характеризує інтелектуальні здібності і дорівнює кількості постійних зв'язків, складає в середньому 150). При перевищенні цієї чисельності спільноти розпадалися. Людина не в змозі підтримувати осмислено надмірна кількість соціальних зв'язків (пам'ятати з ким, які справи його пов'язують і т.д.) Людський мозок просто не може постійно обробляти таку величезну кількість інформації, це невиправдана витрата енергії в світі повному небезпек. Тепер уявіть жителя мегаполісу, який йде по тротуару, а назустріч йому йдуть натовпу людей. Тільки уявіть, яка кількість інформації неусвідомлено "перелопачує" мозок. Несвідомо мозок фіксує і аналізує інформацію про кожної особини, що проходить мимо. Адже кожен зустрічний може бути для нас, як потенційним ворогом, так і статевим партнером. Завдяки цій аналітичній роботі мозку наші далекі предки вижили і залишили потомство. У сучасному світі це "інформаційне забруднення" може стати також причиною виникнення психічних недуг.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.priroda.su
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2163 | Додав: wiktor | Теги: міський спосіб життя, місто, урбанізація, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar